Netværk for psykisk arbejdsmiljø - strategi, handling og ansvar
Tirsdag d. 03/12 2024
København
Netværk for psykisk arbejdsmiljø
Det anslås, at mentale helbredsproblemer årligt koster det danske samfund 55 milliarder kroner, hvoraf størstedelen af omkostningerne skyldes sygefravær, førtidig tilbagetrækning og nedsat arbejdsevne. En ny undersøgelse fra NFA viser, at stress alene koster arbejdsgiverne 16,3 milliarder kroner om året.
Sygefravær på grund af psykiske problemer er et voksende problem i Danmark. Mere end hver fjerde langvarige sygemelding skyldes psykiske belastninger og problemer, hvor stress og depression er de mest almindelige årsager.
Som samfund og som arbejdspladser er det derfor afgørende, at vi skaber en bedre forståelse for det psykiske arbejdsmiljø, hvordan vi kan forbedre det mentale arbejdsmiljø og fremme den mentale sundhed på de danske arbejdspladser.
A4’s netværk for psykisk arbejdsmiljø er for dig, der ønsker at blive klogere på, hvordan man skaber et bedre psykisk arbejdsmiljø, forstå de dybereliggende problemstillinger og få inspiration til både konkrete og komplekse løsninger. I netværket bevæger vi os også ind i snitfladerne mellem arbejdspladsen og det øvrige samfund – med fokus på, hvordan vi kan præge debatten om psykisk arbejdsmiljø i Danmark. Som en del af netværksgruppen får du adgang til et netværk af ledere, der alle arbejder strategisk med psykisk arbejdsmiljø og mental sundhed. Du får den nyeste viden – men også nye perspektiver på mental sundhed, trivsel, arbejdsmiljø og forebyggelse på det danske arbejdsmarked. Du får desuden indsigt i de seneste initiativer fra Christiansborg.
I netværksgruppen samler vi ledere og specialister på tværs af relevante organisationer, private og offentlige aktører samt interesseorganisationer, der interesserer sig for faglig sparring, vidensdeling og for at præge debatten om psykisk arbejdsmiljø.
I netværksgruppen forsøger vi, på tværs af interesseområder, at finde fælles løsninger på nogle af de strukturelle udfordringer, som sætter dagsordenen for det psykiske arbejdsmiljø i det danske samfund.
Netværksleder: Malene Friis Andersen
Malene Friis Andersen er ph.d., autoriseret psykolog, forfatter og ekspert i ledelse, stress, trivsel, arbejdsfællesskaber og psykisk arbejdsmiljø. Hun har i en årrække arbejdet som klinisk psykolog, erhvervspsykolog og forsker. Udover at stå bag mange videnskabelige artikler er hun forfatter til en række prisvindende bøger. Hun bliver ofte brugt som ekspert i medierne og har fingeren på pulsen – både når det gælder, hvad der rører sig i forskningen og i praksis.
Praktisk:
Netværksgruppen afholder fire årlige halvdagsmøder, centralt beliggende i København, samt et årligt topmødedøgn inklusiv overnatning og forplejning. Man tilmelder sig for et år ad gangen.
Hos A4 Medier sørger vi for vellykkede netværksmøder gennem grundig planlægning, professionel facilitering, faglig inspiration og behagelige rammer, både fysisk og socialt.
Til hvert netværksmøde deltager aktuelle oplægsholdere, som lægger op til debat, workshops og faglig sparring.
Netværksmøde: Tirsdag den 3. december 2024 kl. 09.30-12.30
Teknologi og psykisk arbejdsmiljø har meget mere med hinanden at gøre, end vi tror
Offentlige såvel som private virksomheder skal løbende tilpasse sig og implementere ny teknologi, digitale løsninger og kunstig intelligens for at være konkurrencedygtige og levere et godt produkt og en god service. Men de ændrede arbejdsmetoder betyder også, at arbejdsmiljøet påvirkes på godt og ondt. Ikke sjældent medfører ny teknologi dybere ændringer i opgaveløsningen, end vi er opmærksomme på.
På dagens netværksmøde holder Jeppe Ajslev, seniorforsker på NFA, et oplæg om samspillet mellem teknologi og psykisk arbejdsmiljø. Jeppe er ph.d. og seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
I takt med at vi i stigende grad anvender digitale platforme og tekniske løsninger i vores arbejdsliv, stiger risikoen for at modtage digital chikane fra f.eks. kunder eller samarbejdspartnere. Hos Digitalt Ansvar har de siden 2020 beskæftiget sig med digital chikane på det private arbejdsmarked.
Som resultat af et flerårigt samarbejde med fem større virksomheder har de udviklet tolv værktøjer til at forebygge og håndtere digital chikane. Lisbeth Kristine Olesen Walakira, analytiker og projektleder, samt Andrea Nielsen, organisations- og udviklingskonsulent, vil holde et oplæg, hvor de introducerer disse tolv værktøjer. Værktøjerne kan bidrage til øget tryghed og mental sundhed blandt jeres medarbejdere.
Jeppe Ajslev, seniorforsker på NFA
Lisbeth Kristine Olesen Walakira, analytiker og projektleder
Andrea Nielsen, organisations- og udviklingskonsulent
Døgnmøde: Onsdag den 26. februar 2025 hele dagen inkl. overnatning
Psykisk arbejdsmiljø og politik
På årets døgnmøde sætter vi fokus på de politiske aspekter af psykisk arbejdsmiljø.
Den 1. februar 2024 træder en række ændringer af arbejdsmiljøloven i kraft, hvor der blandt andet afsættes store summer til arbejdsmiljøet. Et år senere, i februar 2025, gør vi status på, hvordan det går med at omsætte loven til virkelighed. Bliver det psykiske arbejdsmiljø overset til fordel for sundhedsdagsordenen, det fysiske arbejdsmiljø, diskussionen om social dumping, beskæftigelsesindsatsen og arbejdsmarkedspolitikken generelt?
Ledelsesretten er en grundpille i den danske arbejdsmarkedsmodel og giver arbejdsgiveren beføjelser til at bestemme, hvor, hvornår og hvordan arbejdet skal udføres.
Samtidig går moderne ledelsesmetoder i retning af mere medbestemmelse, selvledelse og fleksibilitet. Disse tendenser skaber samtidig forventninger om mere 'frihed under ansvar' hos arbejdstagerne og afføder en række dilemmaer, der ikke altid løses med en positiv indvirkning på hverken det psykiske arbejdsmiljø eller trivslen på arbejdspladsen.
På netværkets døgnmøde får vi besøg af Anne-Marie Røge Krag, arbejdsmiljøchef hos Dansk Erhverv, der vil holde et oplæg om hendes syn på nogle af de spørgsmål og dilemmaer, der opstår i krydsfeltet mellem ledelsesret, psykisk arbejdsmiljø og trivsel.
Vi får også besøg af direktøren for Arbejdstilsynet, Sine Frederiksen, der vil give en status på Arbejdstilsynets arbejde med det psykiske arbejdsmiljø.
På netværkets årlige døgnmøde vil der være plads til både faglig dialog, sparring og workshops, samt gode og behagelige rammer for socialisering og networking. Derudover er der afsat god tid til at tage fat på nogle af de helt store spørgsmål om samspillet mellem politik og psykisk arbejdsmiljø.
Døgnmødet finder sted på Hindsgavl Slot med overnatning. Hindsgavl Slot er en historisk ejendom i Middelfart, der forener gammeldags charme med moderne faciliteter. Omringet af naturskønne områder er slottet det perfekte sted for ro, inspiration og netværksopbygning.
Anne-Marie Røge Krag, arbejdsmiljøchef hos Dansk Erhverv
Sine Frederiksen, direktør for Arbejdstilsynet
Netværksmøde: torsdag den 10. april 2025 kl. 09.30-12.30
Forebyggelse af stress: Fra symptombehandling til at tackle årsagerne
Vi tager os godt af kolleger, der går ned med stress, men vi interesserer os ikke synderligt for at fjerne det, der skaber stress. Vi har skabt systemer, der kræver, at alle led lover mere, end de kan holde. Dette skaber et giftigt miljø af pres og svigt, som er skadeligt for vores relationer, selvbillede og tillid. Det mener Susanne Ekman, som vi får besøg af på dagens netværksmøde.
Susanne er forsker inden for ledelse, organisation og arbejdsliv og har skrevet en række toneangivende bøger, der tilbyder nye perspektiver på det moderne arbejdsliv og den mentale trivsel.
Susanne Ekman, lektor på Roskilde Universitet
Netværksmøde: Sommer 2025 kl. 09.30-12.30
Emne: Afventer
Mødets tema vil blive besluttet ud fra de aktuelle behov og relevansen på tidspunktet. Emnet vil afspejle de nyeste tendenser og udfordringer og vil inkludere input fra centrale aktører og eksperter.
(Afventer oplægsholder(e)).
Netværksmøde: Efterår 2025 kl. 09.30-12.30
Emne: Afventer
Mødets tema vil blive besluttet ud fra de aktuelle behov og relevansen på tidspunktet. Emnet vil afspejle de nyeste tendenser og udfordringer og vil inkludere input fra centrale aktører og eksperter.
(Afventer oplægsholder(e)).
Mulige temaer for fremtidige netværksmøder inkluderer:
- Unge-ældre: Tværgenerationelle udfordringer
- Fire-dages arbejdsuge
- Forebyggelse
- Arbejdsmiljøøkonomi
- Etiske dilemmaer på arbejdspladsen
- Inspiration fra udlandet
Pris: Prisen for deltagelse er 23.995 ex. moms. Forplejning og læringsmateriale er inkluderet.
Er du interesseret i at høre mere om forløbet?
Du er meget velkommen til at ringe eller skrive til Magnus Vind Lorenz, tlf. 93 85 81 86, [email protected].