Bravida-exit fra Tekniq kan vælte dominobrikkerne på arbejdsgiversiden

20240503-160827-L-1920x1280we
Tekniq Arbejdsgiverne har mistet deres største medlem. Nu er der en reel risiko for, at andre medlemsvirksomheder følger trop. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
PODCAST: Tekniq Arbejdsgivernes største medlemsvirksomhed er skiftet til Dansk Industri. Det kan bliver startskuddet til en udvikling, der vil forandre magtbalancerne i den danske model, lyder det fra A4's chefredaktør, Kristian Madsen, i nyeste afsnit af 'Fagbevægelsen Uden Filter'.

Fagbevægelsen uden Filter udkommer hver torsdag og kan høres gratis på blandt andet Spotify og Apple podcasts.

Det er nok en nyhed, der er gået hen over hovedet på mange.

Men i al ubemærkethed skete der i slutningen af maj noget, der på længere sigt kan vise sig at få stor betydning for styrkeforholdet blandt arbejdsgiverorganisationerne og forandre magtbalancerne i den danske model. 

Tekniq Arbejdsgiverne måtte vinke farvel til sin største medlemsvirksomhed, Bravida, der i stedet vil være med i Dansk Industri.

LÆS OGSÅ: Tekniq Arbejdsgiverne mister installationsgigant til Dansk Industri

At Tekniq, der repræsenterer arbejdsgivere i det tekniske erhvervsliv, mister sin største medlemsvirksomhed, betyder i første omgang, at arbejdsgiverorganisationen formentlig skal spare penge, vurderer chefredaktør Kristian Madsen i A4's podcast 'Fagbevægelsen Uden Filter':

"Men derudover kan det her blive det skub, der vælter dominobrikkerne for Tekniq og på stribe får medlemsvirksomhederne til melde sig ind i større arbejdsgiverorganisationer. Formentlig i Dansk Industri, men mon ikke Brian Mikkelsen og Dansk Erhverv også vil gøre sine hoser grønne," siger Madsen i podcasten.

Med Bravidas afgang repræsenterer Tekniq Arbejdsgiverne medlemsvirksomheder 3.000 færre ansatte. Når installationsgiganten skifter, er det ikke kun et prestigetab, men også et økonomisk tab for Tekniq, fordi der kommer færre kontingentkroner i kassen.

"Det risikerer jo at sætte gang i en ond cirkel. Nu sidder de resterende medlemsvirksomheder - eksempelvis Kemp & Lauritzen - og kan måske se frem til enten at betale mere i kontingent eller få dårligere service for de samme penge," siger A4's chefredaktør, der særligt fremhæver Dansk Industris voldsomt store politiske slagkraft som afgørende.

Begynder dominobrikkerne at falde, kan det accelerere den konsolidering, der i disse år allerede foregår, vurderer Kristian Madsen.

LÆS OGSÅ: Benhård kamp om magt, medlemmer og politisk indflydelse: Dansk Erhverv udfordrer Dansk Industri

Mens Dansk Erhverv og særligt Dansk Industri vokser og bliver mere magtfulde, opsluger de flere af de mindre og mellemstore arbejdsgiverforeninger. Et eksempel er Dansk Byggeri, der i 2020 blev en del af Dansk Industri. 

Bliver Tekniq den næste? Og hvilke konsekvenser kan det få for magtbalancen og indretningen af den danske arbejdsmarkedsmodel?

Det diskuterer chefredaktør Kristian Madsen med A4's overenskomstedaktør, Kristoffer Nordskov, i nyeste afsnit af 'Fagbevægelsen Uden Filter'.

Fagbevægelsen uden Filter udkommer hver torsdag og kan høres gratis på blandt andet Spotify og Apple podcasts.

GDPR