CBS-professor: Det faglige og menneskelige går hånd i hånd hos velfærdens talenter

Henrik_Holt_Larsen_professor_CBS_Liselotte_Sabroe_Ritzau_Scanpix_1920_px
Henrik Holt Larsen, professor emeritus i human resource management, Copenhagen Business School. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
KRONIK: Velfærdens talenter har en række fællestræk, som såvel de selv, deres kolleger og borgerne nyder godt af. Men der er også en bagside af talent-medaljen.

TALENTBEGREBET ER INTERESSANT, men ofte diffust eller misforstået. 

Kronikken her indkredser talentbegrebet og giver derefter et helikopterperspektiv på, hvad der kendetegner de 50 talenter på A4 Mediers liste ‘Talent for mennesker’. 

LÆS OGSÅ: Oversigt: Find alle 50 portrætter af de udvalgte til 'Talent for mennesker'

Hvad har de til fælles, hvad er forskelligt, hvorfor er de talenter, og hvilken betydning har det for arbejdspladsen?

Hvad er talent?

Et talent er en person, der i høj grad besidder den kernekompetence og de personlige egenskaber, der er nødvendige for, at arbejdspladsen kan løse de opgaver og indfri de krav, der stilles, uanset om det er en daginstitution, et plejecenter, et bosted eller en politistation. 

Desværre sættes der ofte lighedstegn mellem talent og ledelse, hvilket er alt for ensidigt. Derfor er det så saliggørende, at A4 Mediers liste omfatter hverdagens helte inden for velfærdsfagene: 

”Dem, der får samfundet til at hænge sammen ved at give os en god start på livet, en støttende hånd i svære tider og en værdig alderdom,” som A4 Medier selv beskriver dem.

Personlige kvaliteter

Talentlisten viser, at de personlige egenskaber er altafgørende, iøjnefaldende og værdsatte. 

Plusordene står i kø: Talenterne er ordentlige, empatiske, rolige og respektfulde. De udstråler og nyder tillid, de lytter, er nærværende, læser og forstår mennesker, er optimistiske, og de er vellidte og hjælpsomme. De er ildsjæle, sultne efter at lære og gode til at lære fra sig. De er åbne, opsøgende og nysgerrige, de er humoristiske og har let til latter.

Her er nogle typiske udsagn fra dem, der har indstillet talenterne til ‘Talent for mennesker’:

  • “Evne til at motivere den enkelte borger og fremhæve muligheder og løsninger, selv når livet gør ondt.”
  • “Eminent til at bevare håb og realistisk optimisme i det enkelte forløb.”
  • “Kreativitet og innovation i sin tilgang, hvilket gør hende i stand til at finde eller søge løsninger, hvor andre måske lader problemerne overskygge.”

Med de store – og stigende – krav, der fra borgernes side stilles til offentlige velfærdsydelser, er det selvsagt af enorm betydning, at der på arbejdspladserne findes medarbejdere med store menneskelige kvaliteter.

Faglige kvalifikationer

En ting er menneskelige kvaliteter, noget andet er faglig kompetence. 

Også her er listen over plusord lang: Talenterne er fagligt dygtige, glade for deres fag, møder borgerne i øjenhøjde og er gode til at matche borgernes behov med de organisatoriske muligheder. 

De træffer gode faglige beslutninger i komplekse situationer, kobler teori og praksis, skaber læringskultur og er dermed rollemodel og kulturbærer. 

De har travlt, men finder alligevel tid, når det gælder. De er gode til at spotte og dyrke udviklingspotentiale hos borgere og kolleger, og de spiller ofte en vigtig rolle som undervisere, mentorer og ansvarlige for nyansatte. 

De er kreative, igangsættere og har mod til at gå nye veje. De er vedholdende og ofte konstruktivt kritiske. 

Som det blev sagt om et af talenterne: ”Er der noget, der undrer hende, så 'forfølger' hun det. Hun lader sig ikke spise af med den første forklaring, hvis det ikke giver mening for hende."  

Når det faglige og menneskelige går hånd i hånd

Det er tankevækkende, at de faglige og menneskelige kvaliteter danser tango. 

Talenterne har fagligt overskud og engagement, besidder faglig stolthed, søger og spreder viden og træder til, hvor det kniber, også hvor det sker på bekostning af egen arbejdsbyrde. 

Et talent, der glemmer at være ydmyg og tror, at vedkommende kan gå på vandet, er ikke længere et talent
Henrik Holt Larsen, professor emeritus i human resource management, Copenhagen Business School

De bidrager til høj kvalitet og professionalisme i egen enhed eller medarbejdergruppe, men udviser også talent ved at arbejde på tværs, det vil sige sammenbinde eget team med andre faggrupper og afdelinger eller institutioner. 

De er faglige brobyggere: De er ”på tværs på den gode måde”, så at sige.

Som det blev sagt om et af talenterne: Hun er god til at håndtere det ”forvirrende og overvældende samspil mellem kommunale tilbud, regionernes behandlinger og alt derimellem”.

Træerne vokser ikke ind i himlen

Umiddelbart er det dejligt at være talent, at være kollega til et talent eller som borger blive betjent af et talent. Det er dog vigtigt at være opmærksom på bivirkningerne, hvis man fokuserer for meget på øremærkning af talenter.

Et talent, der glemmer at være ydmyg og tror, at vedkommende kan gå på vandet, er ikke længere et talent, for det kræver talent at (er)kende sin begrænsning, erkende andres kvaliteter og give plads for dem. Som håndboldtalentet Mikkel Hansen har udtrykt det: ”Jeg vil gerne være den bedste, men aldrig på bekostning af andre.” Ethvert talent har også områder, hvor de ikke er talenter.

En anden bivirkning ved at dyrke talenter er den modløshed, der eventuelt kan opstå blandt kolleger, som oplever sig som ”talentløse”, fordi projektøren ikke har været vendt mod dem. Alle mennesker – herunder medarbejdere – har noget, de er gode til. Derfor er det vigtigt på en arbejdsplads at matche personer og jobs på en sådan måde, at alle får mulighed for at arbejde med noget, de er gode til, holder af, og hvor de kan komme til at gøre en god forskel.

En tredje ting: At blive kåret som talent er ikke en livsvarig ”udnævnelse”. Man er kun talentfuld, så længe man arbejder på ikke blot at være den bedste version af sig selv, men en bedre og bedre version af sig selv. Det har både dem, der har kåret en som talent, og/eller som skal arbejde sammen med, krav på. 

Adel forpligter, så at sige.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR