Dansk Metal: Stop besparelserne på Arbejdstilsynet – vi gambler med menneskeliv og økonomi

unnamed
Peter Poulsen, forbundssekretær, Dansk Metal. Foto: Dansk Metal
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
I Dansk Metal opfordrer vi Folketinget til at trække besparelserne på Arbejdstilsynet af bordet.

REGERINGENS PLANER om at skære i Arbejdstilsynets budget er en beslutning, der kan få alvorlige konsekvenser for både arbejdsmiljøet og samfundsøkonomien.

Arbejdstilsynet er vores sidste forsvarslinje mod dårlige arbejdsforhold, og dets tilstedeværelse har vist sig at være afgørende for at reducere antallet af arbejdsulykker og sikre, at danske arbejdspladser overholder lovgivningen. Besparelser på dette område er derfor ikke bare farlige, men også kortsigtede.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil skære i Arbejdstilsynets bevilling

De varslede besparelser vil reducere Arbejdstilsynets ressourcer med omkring 15,8 millioner kroner, og det betyder blandt andet, at omkring 16 årsværk forsvinder. Dette vil markant reducere Arbejdstilsynets kapacitet til at udføre kontrolbesøg på danske arbejdspladser. Færre tilsyn betyder, at flere virksomheder vil kunne slippe af sted med at nedprioritere arbejdsmiljøet, og det kan få katastrofale følger.

Vi har i Dansk Metal tidligere understreget, at Arbejdstilsynets besøg har en stærk præventiv effekt. Blot det at virksomhederne ved, at de kan blive kontrolleret, får dem til at forbedre deres arbejdsmiljø. Dette betyder, at færre tilsyn vil føre til flere arbejdsulykker. Flere ulykker vil belaste sundhedssystemet og skabe længerevarende økonomiske konsekvenser for virksomhederne og samfundet som helhed.

DET ER IKKE KUN tilsynene, der er truet. Midlerne til de arbejdspladsnære aktiviteter i Branchefællesskaberne for arbejdsmiljø (BFA’erne) udløber ved udgangen af 2024.

LÆS OGSÅ: Her er regeringens forslag til finansloven: BFA'erne bliver ikke prioriteret

Disse midler har støttet en effektiv og målrettet indsats, hvor arbejdsmarkedets parter gennem direkte dialog har hjulpet virksomhederne med at forbedre deres arbejdsmiljø. Det har haft en betydelig positiv effekt, især for mindre virksomheder. Når disse bevillinger forsvinder, mister vi en vigtig platform for at sikre en kontinuerlig forbedring af arbejdsmiljøet.

Derudover er det også uacceptabelt, at besparelserne kommer blot et år, efter at et enigt Folketing besluttede at sikre ro omkring Arbejdstilsynets økonomi. Det var en beslutning, der blev truffet på baggrund af en erkendelse af, at Arbejdstilsynet har været udsultet i årevis. At gå tilbage på denne beslutning sender et farligt signal om, at arbejdsmiljøet ikke prioriteres højt nok​.

Derudover harmonerer det rigtigt dårligt med at Folketingets forligspartier på arbejdsmiljøområdet har lavet en aftale om høj profil på arbejdsmiljøområdet, som løber frem til 2030. Dertil kommer, at besparelserne i Arbejdstilsynet åbenbart er en udløber af regeringens aftale med KL og Regionerne om deres økonomi i 2025, som indbefatter mindre kontrol af de offentlige arbejdspladser – også fra Arbejdstilsynet. Vi kan ikke tro, at forligspartierne er indforstået med at regeringen dermed tager en bid af den aftale de andre partier er med i.

BESPARELSERNE VIL OGSÅ true forskningen på området. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø står til at få skåret i sit budget som følge af kravet om årlige produktivitetsforbedringer på to procent. Denne form for besparelser rammer hårdt, især på et område hvor forskning er afgørende for at udvikle nye metoder til at forbedre arbejdsmiljøet og forebygge arbejdsulykker​. Ved at reducere forskningskapaciteten underminerer vi også fremtidens indsats for at forbedre arbejdsmiljøet, hvilket på længere sigt vil koste både penge og menneskeliv.

Et godt arbejdsmiljø er ikke blot en udgiftspost på statens budget – det er en investering i fremtidens arbejdsstyrke. Når arbejdsmiljøet forringes, fører det til øget sygefravær, lavere produktivitet og højere omkostninger for sundhedsvæsenet.

LÆS OGSÅ:  Nu udtaler regeringsordfører sig om nedskæringer på Arbejdstilsynet

Hvis regeringen gennemfører disse besparelser, risikerer vi at skabe en ond cirkel, hvor kortsigtede besparelser fører til større langsigtede omkostninger​.

I Dansk Metal opfordrer vi derfor Folketinget til at trække besparelserne på Arbejdstilsynet af bordet. Det er afgørende, at vi fortsat prioriterer arbejdsmiljøet og ikke gambler med menneskers sikkerhed og sundhed. Arbejdstilsynets tilsyn og vejledning er med til at sikre, at danske arbejdspladser er sikre, og at færre mennesker kommer til skade på jobbet. At skære i dette arbejde vil være en kortsigtet beslutning med alvorlige konsekvenser for både medarbejdere, virksomheder og samfundet som helhed.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR