DA: Entreprenørstoppet forringer retssikkerheden og vil koste os alle dyrt

MBI__1_
Maria Bille Høeg er DA's politiske chef for arbejdsmiljø og sundhed. Foto: Dansk Arbejdsgiverforening
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Regeringen begrunder sit forslaget om at indføre et såkaldt entreprenørstop på byggepladser med, at det er et skridt mod et bedre arbejdsmiljø. Men forslaget rummer alvorlige retssikkerhedsmæssige problemer, og kan medføre store omkostninger for såvel byggebranchen som hele samfundet.

ALLE VIRKSOMHEDER har ansvar for at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Men forslaget om et entreprenørstop i byggebranchen – hvor én virksomheds gentagne overtrædelser af arbejdsmiljøloven kan påvirke og bremse hele entreprisen og alle underleverandører – er hverken retfærdigt eller proportionalt.

Det betyder, at entreprenører og underleverandører, der følger alle arbejdsmiljøkrav, kan blive tvunget til at stoppe arbejdet, selvom de ikke har gjort noget forkert. Det svarer til, at en hel skoleklasse straffes med eftersidning, fordi én elev ikke opfører sig ordentligt.

Forslaget sætter dermed virksomhedernes retssikkerhed på spil og kan også have alvorlige økonomiske konsekvenser for virksomhederne.

Forslaget tilsidesætter nemlig grundlæggende principper om retssikkerhed ved at indføre et kollektivt ansvar, hvor uskyldige virksomheder bliver straffet, hvis andre virksomheder på samme byggeplads overtræder reglerne. Det vil føre til, at virksomheder, som samvittighedsfuldt følger reglerne, bliver ramt af hårde sanktioner.

Tung økonomisk byrde og uklare regler

Et kollektivt ansvar gennem entreprenørstop øger samtidig både de økonomiske og administrative byrder for virksomhederne. Det vil skabe uforudsigelige økonomiske risici, som virksomhederne vil blive nødt til at sikre sig mod – en omkostning, der i sidste ende vil blive overført til forbrugerne og det offentlige i form af højere byggeomkostninger.

Med andre ord vil en gennemførelse af entreprenørstoppet gøre byggeprojekter dyrere for dig, mig og resten af samfundet, og danske arbejdspladser risikerer at gå tabt, fordi en sådan urimelig regel ødelægger økonomien for et lokalt byggeprojekt, der måske kun lige akkurat er råd til.

Udover de åbenlyse problemer som forslaget medfører, er der i lovforslaget ingen klare retningslinjer for, hvornår et entreprenørstop kan blive sat i værk. Som minimum bør virksomhederne selvfølgelig have klar besked om, hvilke regler der gælder, og præcist i hvilke situationer de vil blive mødt med et entreprenørstop.

Vi har alle en klar fælles interesse i at skabe grundlag for et endnu bedre arbejdsmiljø i Danmark uden at gå på kompromis med virksomhedernes retssikkerhed og vilkårene for at drive virksomhed. Derfor mener vi, at myndighederne skal fokusere på virksomheder, der er involveret i alvorlige overtrædelser, men forslaget om indførsel af entreprenørstop hører ikke hjemme i et land som Danmark.

I Danmark er retssikkerhed for både borgere og virksomheder en helt grundlæggende værdi. Vi skal sikre, at nye love ikke fører til urimelige byrder for borgere og virksomheder, men i stedet motiverer til at skabe sikre og sunde arbejdspladser, der fremmer både udvikling og fremgang.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR