Seniornetværk: Her er spørgsmålet, du aldrig må stille seniorer

Poul_Elmegaard_landskoordinator_Senior_Erhverv_Pressefoto_963_px-medium_32-ezgif.com-webp-to-jpg-converter
Brug MUS-samtalen til at tage den relevante snak med seniorerne, lyder opfordringen fra Poul Elmegaard til landets arbejdsgivere. Foto: Pressefoto/Senior Erhverv
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

PÅ STORT SET ALLE ARBEJDSPLADSER er der ét spørgsmål, som næsten alle på et tidspunkt har stillet sig selv: Hvornår er det tid til at sige farvel til denne organisation? Det er et spørgsmål, som mange, der nærmer sig den officielle folkepensionsalder, står overfor.

Når det kommer fra medarbejderen, kan spørgsmålet "Hvordan ser du mit arbejde udfolde sig frem mod min exit, chef?", blive misforstået som en indikation af, at medarbejderen er på vej ud ad døren. Omvendt, hvis det er chefen, der stiller spørgsmålet, kan medarbejderen frygte, at det er første skridt mod en fyring.

Begge scenarier er uheldige og kan føre til misforståelser, der skal håndteres på den rigtige måde.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Flere seniorer vil blive på arbejdsmarkedet

Det eneste spørgsmål, du aldrig som chef må stille, er: Hvornår skal du på pension? Glem alt om det spørgsmål, put det langt væk og find respekten frem.    

Og løsningen ligger faktisk lige for. Brug MUS-samtalen til at tage fat på dialogen og spørg alle medarbejdere: Hvor ser du dig selv om fem år? Det er rettidig omhu og et relevant spørgsmål, ligegyldigt om medarbejderen foran dig er i sine start 20’ere, midt i arbejdslivet eller senior.

NÅR ALLE MEDARBEJDERE bliver inddraget i dette spørgsmål på lige fod, føler ingen sig udsatte eller pressede. Samtidig åbner det op for en naturlig dialog mellem leder og medarbejder, hvor samtalen om fremtiden kan tages op.

Seniorerne har ikke brug for særbehandling, men for respektfuld håndtering af relevante spørgsmål. Det er vigtigt at adressere disse spørgsmål åbent og ærligt i stedet for at forsøge at skjule dem, da det kan skabe frygt, myter og dårlig trivsel. 

På alle arbejdspladser er der en formel ramme for MUS-samtaler, som er relevant for alle aldersgrupper, og det er vigtigt at bruge denne ramme aktivt.

Derfor, kære ledere, brug MUS-samtalen til at tage den relevante snak. Det er ikke farligt, men åbner tværtimod for en relevant snak med alle medarbejdere.

Om Senior Erhverv

- Senior Erhverv er landsdækkende frivilligt netværk for arbejdsliv til seniorer

- Netværkets formål er at skabe de bedste betingelser for seniorers egen jobsøgning, samt de bedste vilkår for seniorers egen indsats for at genvinde arbejdsliv

- Senior Erhverv drives for puljemidler via Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star)

Kilde: Senior Erhverv

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR