A4 Beskæftigelse
Køb abonnement

Læs eller genlæs 10 af de vigtigste artikler fra A4 Beskæftigelse i 2023

Overblik|
28. december 2023 kl. 6.00
| Foto: Bo Amstrup/Mads Claus Rasmussen/Emil Helms/Ritzau Scanpix
A4 Beskæftigelse har været i arkivet for 2023 og fundet ti artikler, der er værd at læse eller genlæse.

A4 Beskæftigelse har blandt andet skrevet om samarbejdet mellem kommuner og a-kasser, løntimer og borgerinddragende beskæftigelsesindsatser i året, der er gået.

1. Ekspert: En ulmende konflikt mellem kommuner og a-kasser risikerer at blusse op igen 


Lige nu kører der en krig mellem kommunerne og a-kasserne om, hvem der er bedst til at få de ledige i job. Det, der har udløst skærmydslerne, er en kontroversiel slutevaluering af a-kasseforsøget, samt at a-kasserne fra årskiftet overtager det indledende kontaktforløb med dagpengemodtagerne. Allerede i marts forudså professor Flemming Larsen fra Aalborg Universitet, at konflikten mellem de to parter kunne blusse op igen.

Læs artiklen her.

2. Jobchefer i undersøgelse: Massive besparelser vil betyde undergang for kronjuvel i jobindsatsen

I marts viste en survey, A4 Beskæftigelse foretog blandt kommunale jobchefer, at et klart flertal frygter, at regeringens milliardbesparelser på jobcentrene vil betyde et endeligt opgør med den aktive beskæftigelsesindsats, der er en central søjle i den danske flexicurity-model. 

Læs artiklen her.

3. Reformkommission: Jobpræmie på højkant for kommuner, der kan få udsatte ud i småjob

Løntimer er vejen frem, når man skal have udsatte ledige i varig arbejde. Sådan lød det fra Reformkommissionen med økonomiprofessor Nina Smith i spidsen, der i maj udkom med den sidste af i alt tre rapporter. En af anbefalingerne fra kommissionen var, at man i højere grad skal belønne de kommuner, der har succes med at få udsatte borgere ud i ordinær beskæftigelse gennem småjob. 

Læs artiklen her.

20230523-123828-L-1920x1280we (1) Reformkommissionen præsenterede sin rapport om borgere på kanten af arbejdsmarkedet i maj. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

4. Danmarkskort: Markant forskel i kommunernes brug af løntimer

Der er markante forskelle i kommunernes brug af løntimer til ledige borgere, viste en gennemgang A4 Beskæftigelede foretog i juni.

Dyk selv ned i opgørelserne og danmarkskortet i artiklen her.

5. Regeringens jobcenter-vismand sår tvivl om besparelser: ”Det bliver svært”

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) præsenterede kort før sommerferien den ekspertgruppe, der skal forsøge at levere bud på en gennemgribende reform af beskæftigelsesindsatsen. Claus Thustrup Kreiner, økonomiprofessor fra Københavns Universitet, blev udpeget som formand for eksperterne, og han kom med det samme med opsigtsvækkende betragtninger om det arbejde, der venter dem.

Læs artiklen her.

6. Refleksiv praksis breder sig: Forsker giver 7 gode råd til kommunale ledere, der vil tage springet

En tendens, der er ved at vinde indpas i jobcentrene, er den refleksive tilgang til opgaveløsningen. Stadig flere kommuner er blevet nysgerrige på Leif Tøfting Kongsgaards forskning i faglig refleksiv praksis. I et interview fra august giver han syv gode råd til kommuner, der vil implementere tilgangen.

Læs artiklen her.

7. Analyse: Minister skal balancere modstridende ønsker i nyt sygedagpengesystem

"Efter topmøde med centrale aktører på sygedagpengeområdet og kulegravning i ministeriet, skal beskæftigelsesministeren snart tage stilling til, om der skal skabes et mere værdigt system for alvorligt syge. Det ligner på forhånd en svær øvelse."

Sådan lød analysen i A4 Beskæftigelse, efter at beskæftigelsesministeren havde holdt møde med kommuner, fagbevægelse og andre interessseorganisationer om sygedagpengesystemets indretning. 

Læs analysen her.

20231204-155950-L-1920x1280we Ane Halsboe-Jørgensen inviterede i september til et topmøde om sygedagpenge. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

8. Forsker: Arbejdspligten risikerer at blive eftersidning, der konfiskerer menneskers tid

22.000 ikke-vestlige indvandrere skal fra sommeren 2025 i straksaktivering for den ydelse, de modtager. Det er humlen i regeringens nye arbejdspligt, der betyder, at kommunerne skal mangedoble antallet af nyttejob. Men Mathias Herup Nielsen, lektor og forsker med speciale i borgerinddragende beskæftigelsesindsatser ved Aalborg Universitet, har svært ved at se fidusen.

Læs artiklen her.

9. Analyse: Politisk kludetæppe forenkler kontanthjælpen, men skaber bekymring for nye hovedbrud i kommunerne

I oktober indgik regeringen kontanthjælpsaftaler og en aftale om en ny arbejdspligt til ikke-vestlige indvandrere med en række af Folketingets partier. 

Det er aftaler, der på den ene side forsøger at tage et opgør med komplekse regler, der præger kontanthjælpssystemet, hvor både sagsbehandlere og borgere ofte kommer til kort. På den anden side indføres der nye tillæg og ydelser, der har potentiale til at blive et nyt administrativt monster i jobcentrenes kontanthjælpsafdelinger.

Læs analysen om aftalerne her.

10. Glostrup Kommune og Væksthuset efter fire måneders "ægteskab": Vi øver os i at være nysgerrige på hinanden

På få måneder gik Glostrup Kommune fra mange til blot én samarbejdspartner på beskæftigelsesområdet. I november gjorde kommunen og Væksthuset status over det foreløbige samarbejde.

Læs artiklen her.

Mere fra A4 Beskæftigelse

GDPR