A4 Overenskomst
Køb abonnement

Mads Samsing: Sådan ser fremtidens HK ud, hvis jeg bliver valgt som formand

23. maj 2025 kl. 6.00
Mads Samsing, næstformand i HK Danmark | Foto: HK/Pressefoto
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

Du møder HK'erne overalt.

Mange har direkte kontakt til kunder og borgere. Andre binder det hele sammen i bagbutikken. Uanset fag og funktion får HK’erne hverdagen til at hænge sammen for dig og for mig.

Med godt 200.000 medlemmer fordelt på en lang række forskellige fagområder på både det private og det offentlige arbejdsmarked dækker HK meget bredt.

Med så stor bredde er der selvsagt forskel på medlemmernes dagligdag og arbejdsliv. Men der er mere, der samler. Der er masser af udfordringer, der går på tværs. Og der er stor værdi og kollektiv styrke i, at vi står sammen i et samlet HK.

LÆS OGSÅ: Første kandidat melder sig klar til at overtage formandsposten i HK

Faglig organisering er højeste prioritet for HK, som det gælder i FH-fagbevægelsen i øvrigt. Vi skal have vendt medlemsudviklingen. Organiseringsgraden i den overenskomstbærende fagbevægelse skal op. Det er afgørende for legitimiteten i vores arbejdsmarkedsmodel, der i mere end 100 år og fortsat viser sit værd igen og igen.

Tænk på, hvor hurtigt vi fik genoprettet reallønnen efter den tårnhøje inflation i kølvandet på, at Putin invaderede Ukraine, og senest de flotte resultater ved overenskomstfornyelsen på det private arbejdsmarked, som medlemmerne af HK og de øvrige forbund kvitterede for med et klart ja og stor deltagelse.

Arbejdsmarkedet er kernen i samfundet. Når det går godt på arbejdsmarkedet, går det godt i samfundet. Det går godt på det danske arbejdsmarked, fordi vi har vores stærke arbejdsmarkedsmodel. Ja, der er masser af udfordringer. Men den bedste vej til at tage livtag med dem går nu engang gennem faglig organisering og solide aftaler.

HK står stærkere

HK står stærkere i dag end ved den seneste forbundskongres.

Vi har indført en ny solidarisk kontingentmodel, så de lavest lønnede skal betale mindre. Den kollektive lønsikring, der giver større økonomisk tryghed, er nu fælles for hele HK.

LÆS OGSÅ: HK indfører indkomstbetinget kontingent

Vi prioriterer i de medlemsrettede ydelser, rydder op i nogle og øger kvaliteten i andre selvom niveauet i forvejen er højt. Med en ny økonomimodel giver vi klar prioritet til det organiserende og faglige arbejde, der er hele vores fundament og godt forankret i lokalafdelinger og sektorer.

Det er store beslutninger, hovedbestyrelsen har taget. De er taget i enighed. Det er stærkt.

Vi har i samme ombæring også gennemført forandringer i HK’s a-kasse, så den står skarpere og er robust, hvis ledigheden stiger.

Det er ikke gjort med de beslutninger.

For det første skal de implementeres og følges op. For det andet skal vi løbende prioritere og foretage tilpasninger, så vi holder kursen, og så HK forbliver et stærkt og attraktivt fagligt fællesskab for flere.

Trivsel, tryghed og teknologi

HK er og skal være tydelig og troværdig i interessevaretagelsen og som samfundspolitisk aktør. Det forventer vores medlemmer, der skal kunne se og mærke, at HK taler deres fag og sag. I kraft af vores størrelse, styrke og rolle på det danske arbejdsmarked har vi et ansvar, der rækker ud over os selv. Det ansvar skal vi være os bevidst og tage på os.

HK skal være brede i interessevaretagelsen, når det handler om vores medlemmers arbejdsliv og velfærd, men vi skal være særligt tydelige på de dagsordener, der betyder mest. Det gælder ikke mindst trivsel, tryghed og teknologi.

LÆS OGSÅ: Hun ville reformere HK. Nu giver hun stafetten videre efter blot én periode på formandsposten. Vi har spurgt Anja C. Jensen hvorfor

HK skal gå forrest i kampen mod stress, for et godt arbejdsmiljø og et familieliv i balance.

Det skal handle om gode jobs, et stærkt socialt sikkerhedsnet og værdig tilbagetrækning.

Og ligesom HK’s medlemmer er en drivkraft i den digitale omstilling, skal HK være en drivkraft på den brede digitaliseringsdagsorden.

Uddannelse og kompetenceudvikling er selvsagt gennemgående. 

Med rank ryg

Jeg har været tillidsvalgt i HK siden 2012. Først som næstformand for HK Kommunal og siden kongressen i 2021 som næstformand for HK Danmark.

Nu kandiderer jeg til posten som forbundsformand, når der skal vælges en ny på kongressen i november.

LÆS OGSÅ: Sådan vandt Anja C. Jensen og Mads Samsing magten i HK

Hvis jeg bliver valgt, vil det være en fortsættelse og fortsat udvikling af det HK, som hovedbestyrelsen har lagt grundstenene til i enighed.

Det er et stærkere HK med fælles retning men med plads til de forskelligheder, der skal være, for at vi kan favne så bredt. Den retning har jeg selv været med til at sætte, og den giver grund til optimisme.

Jeg går meget gerne forrest med rank ryg og raske skridt, men i et tempo, hvor resten af HK kan følge med. For når vi rykker i samme retning, så kan vi flytte meget for de mange.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR