Danske Byggefag: Besparelser på arbejdsmiljøet skaber farlige forhold

Tonny_Olsen_Malerforbundet
Tonny Olsen er både Forbundsformand for Malerforbundet og formand for arbejdsmiljøudvalget i Danske Byggefag Foto: Malerforbundet/ Danske Byggefag
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Alt for ofte ser vi, at brud på arbejdsmiljøloven hænger sammen med besparelser på arbejdsmiljøområdet, herunder Arbejdstilsynet. Det fører til farlige arbejdsforhold med livsfarlige konsekvenser, skriver Danske Byggefag i det her debatindlæg.

FORLEDEN FANGEDE  Arbejdstilsynet to folkeskoleelever i erhvervspraktik, som var sat til at fjerne asbestholdige eternittage på en byggeplads i Sønderjylland.

Det er – må man virkelige håbe – et enkeltstående, helt grotesk tilfælde af lemfældighed og uansvarlighed at udsætte børn for asbest, og man kan selvfølgelig kun prise sig lykkelig for, at episoden blev opdaget, og nu er videregivet til Politiet og de relevante myndigheder.

Jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke over alt det som sker ude på byggepladserne, og som ikke bliver opdaget. 

Det er selvfølgelig noget forbandet svineri at udsætte børn for asbest, men historien fra Sønderjylland fortæller desværre en anden, mere generel historie – nemlig at mange private og uautoriserede håndværkere lige nu har alt for travlt med at fjerne gamle asbesttage, inden nye regler træder i kraft ved nytår.


Og det har ført til et hastværk, som kan have alvorlige konsekvenser. Alt for ofte ser vi i fagbevægelsen brud på arbejdsmiljøloven, ikke hænger sammen med besparelser på arbejdsmiljøområdet, herunder Arbejdstilsynet. 

Men selv om aktiviteten er steget, så er antallet af reaktioner fra Arbejdstilsynet, når det kommer til asbest styrtdykket! Hele sidste år måtte tilsynet reagere 197 gange på asbest, mens det i år kun er blevet til 11! 

Jeg kunne selvfølgelig håbe, at det var fordi arbejdsgiverne tog asbest mere alvorligt, men det er nok alligevel et lidt for lysegrønt håb. Jeg tror forklaringen er mere simpel – nemlig at noget bliver overset.

Regeringen har i sit udspil til finansloven lagt op til yderligere besparelser på arbejdsmiljøet. Besparelser som vil føre til færre kontroller, færre påbud og mindre opmærksomhed. Regnestykket er desværre lige så simpelt, som det er skræmmende. Færre tilsyn fører til flere overtrædelser, flere ulykker og mere lemfældig omgang med livsfarlige stoffer og kemi. 

Byggebranchen – og også malerbranchen – er blandt de områder, hvor arbejdsulykker og farlige forhold er en del af dagligdagen. Vores kolleger er dem som har allermest brug for stærke myndigheder, der kan holde uansvarlige arbejdsgivere i ørerne.
Det kræver et Arbejdstilsyn med de nødvendige ressourcer i ryggen.

Regeringen bør som minimum trække besparelsesforslagene tilbage og i stedet styrke arbejdet med at sikre ordentlige og trygge forhold for alle arbejdstagere – uanset branche.

Arbejdsmiljø er ikke et område, hvor vi kan spare os til succes. Det kræver investering, opmærksomhed og vedholdenhed. Og det kræver et Arbejdstilsyn, der er i stand til at udføre sit arbejde ordentligt.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR