Et bæredygtigt arbejdsliv kræver investeringer i arbejdsmiljø - ikke det modsatte
MANGE UNGE BEKYMRER SIG om fremtiden og de mange år i job, der venter. Bedre arbejdsvilkår, miljø og retten til tidlig pension handler også om tiden efter arbejdslivet.
Vi skal kunne være gode bedsteforældre og udleve rejsedrømme i vores otium. Men hvor slidte vi er, når vi når pensionen, afhænger af arbejdslivets vilkår. Derfor kræver et længere arbejdsliv bedre arbejdsmiljø, gode værnemidler og mindre skadeligt, ensformigt arbejde.
Arbejdstilsynet skal styrkes - ikke svækkes
Regeringen og et flertal af partier vil skæres på Arbejdstilsynet som en del af finansloven for 2025. Det harmonerer dårligt med ambitionen om, at alle skal være længere på job og have en god tilværelse på pension. Det er ikke første gang, vi i fagbevægelsen river os i håret i frustration over nedskæringer på kontrollen af arbejdspladser og byggepladser.
LÆS OGSÅ: Arbejdstilsynet får skåret tocifret millionbeløb og dusinvis af stillinger
Samfundets penge skal passe til behovene i en befolkning, der bliver stadigt ældre, ingen tvivl om det. Derfor skal der være en vis rimelighed på tværs af sociale skel; om du har en kort uddannelse med hårdt fysisk arbejde fra en ung alder, eller har uddannet dig i mange år og sikret dig et godt vellønnet arbejde i et varmt kontor med udsigt over flotte hustage.
Pas på pensionen
Vi anerkender, at økonomien skal hænge sammen, men alle har ret til gode år efter arbejdslivet. Det er en kerneværdi i ethvert velfærdssamfund, og Danmark har en lang tradition for at sikre sine borgere i alderdommen.
Siden 1922, hvor aldersrenten blev indført, har pensionen udviklet sig fra at være forbundet med tab af borgerrettigheder til at være en folkepension for alle fra 1957. Det ligger dybt i vores DNA at passe på hinanden. Pensionsalderen er dog siden velfærdsforliget i 2006 steget støt – og fortsætter kun opad.
Vi har brug for en generationskontrakt
Det stiller i min optik nogle store krav til et bæredygtigt arbejdsliv, altså at kunne tåle at arbejde uden at tage skade. Det slid man har ved at gå på job, uanset erhverv, bør ikke være større end det, du kan restituere ved den frihed, vi har bygget ind i overenskomster og ferielov med videre.
Som en garanti og tryghed for alle skal Arne-pensionen bevares og ikke bare 1:1 følge med op i alderen, når pensionsalderen stiger med den forventede længere levetid. Arbejdsmiljøindsatsen skal styrkes. Belastningen skal sænkes. Efteruddannelse være en selvfølge. Teknologi og maskiner skal bruges endnu mere. Sporskifte til mindre hårdt arbejde tilbydes på rimelige vilkår, før man er brændt ud eller brugt op. For nogle er dette ikke nok. De vil opleve ikke at kunne have et arbejdsliv i alle de år, loven tilsiger. Derfor er seniorpension og andre ordninger desværre også nødvendige i fremtiden.
LÆS OGSÅ: Overblik: Så meget barberes arbejdsmiljøet på finansloven for 2025
En generationskontrakt hvor de yngre lover at arbejde længere og samfundet lover at passe på dem, så der også for dem er et godt arbejdsliv og gode år efter endt arbejdsliv. Dét burde ligge lige til højrebenet i et velfærdssamfund som det danske. Det er det eneste anstændige, det klogeste og det mest ansvarlige økonomisk set på lang sigt.