Butik og fagforening i opråb: Det kan være skadeligt at sætte de helt unge bag kassen

Split_fritidsjob
Sofie Berg Axelsen er formand for HK Handel Hovedstaden, mens Thorkild Nielsen er formand for SuperBrugsen på Christianshavn. Foto: HK Handel og SuperBrugsen
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Hvis regeringens forslag om at sætte unge på ned til 13 år bag kassen bliver en realitet, risikerer vi at skade de unge i stedet for at hjælpe dem med at vokse, skriver HK Hovedstaden og SuperBrugsen sammen i dette debatindlæg.

VI KENDER ALLE SAMMEN de travle eftermiddage på vej hjem fra arbejde, hvor vi lige skal nå at handle til aftensmaden på vej hjem. Køerne ved kasserne er lange, og alle er trætte, og vil bare gerne hjem.

Det er også de butiksansattes hverdag. De oplever desværre også, at det nogle gange kammer over. Pludselig begynder en kunde at råbe ad kasseassistenten, spytte og komme med truende kommentarer. For de fleste af os voksne er det en ekstremt ubehagelig situation at opleve. Det er det naturligvis også for de 8 ud af 10 butiksansatte, det går ud over.

LÆS OGSÅ: Nye tal: Forældre tør ikke lade deres børn sidde bag kassen

Ansatte i dagligvarehandlen betjener gerne 500 kunder på en dag. Hvis bare én procent af de kunder har en dårlig dag og lader det gå ud over kasseassistenten, er det fem overfusninger på en dag. 

DERFOR ER DET SKRÆMMENDE, at regeringen vil tillade, at børn på 13 og 14 år kan arbejde som kasseassistenter. I udspillet om fritidsjob fra regeringen, fremhæver de, at fritidsjob er myndiggørende og kan være med til at gøre unge mennesker klar til både uddannelse, arbejdsmarkedet og livet som voksen. 

Vi ved, at i supermarkeder, hvor der er en højere frekvens af udfordrende kundeadfærd, vil unge blive udsat for stressende og potentielt traumatiserende situationer.

Det har vi også kunnet se hen over sommeren, hvor der har været flere eksempler i medierne med uddelere og varehuschefer, der har sagt fra over for kunder, der har overfuset fritidsjobbere. Skal de fritidsjobbere i fremtiden være 13 år?

LÆS OGSÅ: Flertal for at lempe arbejdsmiljøreglerne for at få flere i fritidsjob

Vi er helt enige i, at fritidsjob kan give unge værdifulde erfaringer, og vi bakker op om, at regeringen ønsker flere unge i fritidsjob.

Men at lade børn på 13 og 14 år arbejde som kasseassistenter er ikke vejen frem. Det kræver modenhed og robusthed at håndtere presset og de til tider ubehagelige oplevelser, der kan følge med jobbet som kasseassistent. Selv erfarne butiksansatte kan blive stærkt påvirket af kunders vrede og aggression. En sådan oplevelse må være ekstremt skadelig for en 13-årig.

LÆS OGSÅ: Eksperter advarer: "Der er en god grund til, at vi har de arbejdsmiljøregler, vi har i dag"

Regeringen mener, at det er nyttigt for unge at få ansvar og tjene deres egne penge. Det er vi helt enige i. Men selv den mest ansvarlige arbejdsgiver kan ikke garantere, at der ikke vil være kunder, der mister besindelsen.

Hvis en ung ansat kun har en ærgerlig oplevelse én gang, kan de muligvis klare det med støtte fra kolleger og ledelse. Men i supermarkeder, hvor hændelserne formentlig vil gentage sig, risikerer vi at skade de unge i stedet for at hjælpe dem med at vokse.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR