Fagforeninger siger stop: Urimelig ventetid og uvished i arbejdsskadesager

John_Hatting_n__stformand_Serviceforbundet_og_Katja_Wienmann_Bramm_n__stformand_Danske_Bioanalytikere_Pressefotos_Serviceforbundet_og_Danske_Bioanalytikere
John Hatting, næstformand for Serviceforbundet og Katja Wienmann Bramm, næstformand for Danske Bioanalytikere Foto: Serviceforbundet og Danske Bioanalytikere, pressefotos
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
To fagforeninger råber nu vagt i gevær. De mener ikke, at det er rimeligt, at sagsbehandlingstiden i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) nu bliver yderligere forlænget. De kræver, at politikerne tager ansvar for et system i krise.

VI STÅR I EN ALVORLIG SITUATION, hvor sagsbehandlingstiden for arbejdsskadesager i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) nu bliver yderligere forlænget. Dette er en udvikling, der kalder på omgående handling. 

Medlemmer af både Danske Bioanalytikere og Serviceforbundets tilsluttede fagforeninger, som har indgivet arbejdsskadesager, bliver sat i en urimelig venteposition, som har alvorlige konsekvenser for hver enkelt, der står med en uafklaret arbejdsskadesag.

Derfor må der tages politisk ansvar nu, så arbejdsskadesystemet kan behandle sager inden for rimelig tid. 

Menneskelige og økonomiske konsekvenser

Forlængede sagsbehandlingstider er ikke kun en irritation. De kan meget vel have store og alvorlige konsekvenser for de mange mennesker, der er berørt af en arbejdsskade. Når sagsbehandlingen trækker ud, er det ikke kun usikkerheden om sagens udfald, der bliver større, men også den psykiske belastning ved at være efterladt i et limbo af uvished. Mange medlemmer er sygemeldte og usikre på, om de kan vende tilbage til deres tidligere arbejde. For mange er der også en grundlæggende frygt for, om de overhovedet kan vende tilbage til deres fag igen. 

LÆS OGSÅ: Lovforslag om arbejdsskader møder skarp kritik: "Det er simpelthen dårlig lovkvalitet"

Denne uvished skaber ikke blot psykiske udfordringer, men også økonomiske. Mange oplever et indkomsttab. De bliver ofte afskediget og kommer på sygedagpenge, som ofte slet ikke dækker de faste udgifter. Med andre ord er situationen uholdbar, og der bør sikres kortere og mere anstændige sagsbehandlingstider.

Erfaringer fra vores medlemmer

Som repræsentanter for medlemmer i to af Danmarks fagforbund modtager vi ofte henvendelser fra medlemmer, der helt uforskyldt har fået en arbejdsskadesag. Disse mennesker har gjort alt rigtigt. De har anmeldt deres skader og samarbejdet med alle relevante myndigheder, og de oplever nu, at AES’ i forvejen lange sagsbehandlingstider bliver yderligere forlænget. Vi ser, hvordan dette skaber magtesløshed og frustration hos vores medlemmer.

En bioanalytiker, som pådrog sig senfølger efter covid-19 i 2020, har nu ventet mere end fire år på en afgørelse, uden at der er sket nogen nævneværdig fremdrift i hendes sag. Hun ved ikke, om hun kan vende tilbage til arbejdet som før. En anden, som er medlem af Serviceforbundet, oplever lignende forsinkelser. Som så mange andre modtager medlemmet et brev med ordlyden ”vi skal bruge mere tid til at behandle din sag”. På den måde forlænges den forventede afgørelse i sagen endnu en gang med flere måneder.

LÆS OGSÅ: Tre fagforbund i fælles kritik af arbejdsskadeaftale: "Deltidsansatte kastes under bussen"

Livet bliver sat på en urimelig pause”, udtaler Serviceforbundets socialrådgiver Helle Secher. Hun arbejder aktuelt med sager, som er anmeldt helt tilbage i 2016, og som endnu ikke er afgjort. 

Dette er desværre ikke et enestående tilfælde; vi ser for tiden eksempler på fristudsættelser, hvor AES skriver, at de tidligst kommer til at behandle sagen i september måned 2025 - hvis den i mellemtiden ikke bliver yderligere udsat.

Politisk ansvar for et system i krise

Vi kan naturligvis ikke acceptere, at AES ikke har de nødvendige ressourcer til at behandle arbejdsskadesagerne inden for en rimelig tid. Det er en kerneopgave i vores samfund, at mennesker, der alene på grund af deres arbejde er kommet alvorligt til skade, får deres sag behandlet hurtigt og retfærdigt.

Vores medlemmer – og alle andre, der har fået en arbejdsskade – fortjener ikke at betale prisen for et ineffektivt system. AES skal have de nødvendige rammer og midler, så sagsbehandlingstiderne nedbringes. Det skylder vi de mennesker, der er blevet skadet på deres arbejde. 

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR