Danske Byggefag: Arbejdskriminalitet er både et angreb på arbejdsmarkedet og vores værdier: Lad os handle, før det er for sent

Danske_Byggefag_bestyrelsen_1920_px
Bestyrelsen i Danske Byggefag med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) Foto: Danske Byggefag
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til debat@a4medier.dk.
Arbejdskriminalitet er ikke bare en udfordring for byggebranchen – det er en trussel mod vores fælles fremtid som et retfærdigt og velfungerende arbejdsmarked.

NÅR ULOVLIGE METODER OG SOCIAL DUMPING får lov at brede sig, underminerer det både tilliden mellem virksomheder og arbejdstagere og svækker vores samfunds evne til at skabe bæredygtige arbejdspladser og vækst.

Det går ud over danske lønmodtagere, udenlandske arbejdere og de virksomheder, der følger reglerne.

Afsløringer i dokumentarer som Den Sorte Svane og Underdanmark har vist, hvordan kyniske aktører i branchen udnytter sårbare arbejdere og ser stort på lovgivningen. 

LÆS OGSÅ: Klumme: Du får det billigt, men medarbejdere betaler prisen

Disse sager viser, hvordan arbejdskriminalitet skaber ulighed, utryghed og uretfærdighed på arbejdsmarkedet. Det kræver handling, hvis vi skal stoppe denne udvikling.

Onsdag den 27. november sætter en høring på Christiansborg fokus på migranters forhold i byggebranchen. 

Bestyrelsen i Danske Byggefag

Claus von Elling, 3F Byggegruppen
Christian Rosenkvist Elgaard, Dansk El-Forbund
Henrik W. Petersen, Blik & Rørarbejderforbundet
Kasper Palm, Dansk Metal
Tonny Olsen, Malerforbundet
Kim Jung Olsen, HK Privat
Jannik Petersen, Teknisk Landsforbund

Her er budskabet fra Danske Byggefag – en sammenslutning af syv fagforeninger på byggeområdet – klart: Arbejdskriminalitet skader alle, og vi kan kun løse problemet i fællesskab.

Nye kriminelle, nye udfordringer 

Når det kommer til håndtering af udenlandsk arbejdskraft, er det heldigvis det meste, som branchen selv kan håndtere, men når det kommer til kriminalitet, så er det vigtigt at understrege, at det er myndighedernes ansvar.

Der har altid været brodne kar i byggebranchen, men i takt med at byggebranchen er blevet mere international, er en ny type kriminelle kommet til. Bander og andre organiserede kriminelle fra det store Europa har gjort deres indtog.

Og med dem, nye former for kriminalitet.

Udenlandske arbejdere udstyres med falske ID-papirer eller bruger stjålne identiteter for at ansætte dem. Dette gør det muligt for bagmændene at skjule deres aktivitet og undgå ansvar, mens de ansatte arbejder uden rettigheder eller sikkerhed.

LÆS OGSÅ: Forbund kalder de seneste asbestsager toppen af et isbjerg og kræver fængselsstraf

Vi ser byggeprojekter blive brugt som platform for hvidvaskning af penge. Gennem komplekse underentreprenørkæder overfører bagmændene penge til udenlandske konti eller dækker over ulovligt indtjente midler. Dette sker ofte ved at betale arbejdere i kontanter uden dokumentation.

Og endelig ser vi organiserede netværk rekruttere sårbare arbejdere fra udlandet under falske løfter om gode jobs. Ved ankomsten til Danmark bliver de tvunget til at arbejde under usikre forhold, med lave lønninger og ofte gældsat til deres "arbejdsgivere" for transport og ophold.

Det er farlige mennesker, og de skaber en stor utryghed i en branche, som ikke kan håndtere det selv. Det her er og bliver en politiopgave.

Hvorfor arbejdskriminalitet ikke kan ignoreres

Arbejdskriminalitet går langt ud over dem, der rammes direkte. Når useriøse aktører snyder på vægten, undergraver de konkurrencen for de virksomheder, der spiller efter reglerne.

Når udenlandske arbejdere bliver udnyttet, skaber det utryghed og mistillid på arbejdsmarkedet. Og når reglerne ikke håndhæves effektivt, mister både branchen og politikerne troværdighed.

LÆS OGSÅ: Menneskehandel og trusler: Migrantarbejderes arbejdsforhold i byggebranchen er elendige

Byggebranchen har brug for klare initiativer som lovbestemt juridisk kædeansvar og ID-kort samt en offentlig hvidliste over lovlydige virksomheder. Disse værktøjer kan sikre bedre kontrol og ansvarlighed, men det kræver en fælles indsats fra arbejdsgivere, fagforeninger og myndigheder.

Derfor er der også behov for, at myndighederne bliver bedre til at tale sammen på tværs, registrere udviklingen og inspirere hinanden til bedre løsninger. En model for dette arbejde håber vi bliver udløbet af denne høring.

Ingen skal tjene på at bryde loven

Med nu mere end 400.000 udenlandske arbejdere på det danske arbejdsmarked er behovet for handling blevet mere akut. 

Danske Byggefag ønsker ikke at begrænse adgangen til udenlandsk arbejdskraft, men vi kan ikke acceptere, at arbejdere bliver udnyttet i jagten på hurtige penge.

Arbejdskriminalitet er ikke kun et angreb på arbejdsmarkedet – det er et angreb på vores værdier. Vi har brug for, at politikerne går forrest og sikrer rammerne for et marked uden kriminalitet. Det er på tide, at alle aktører i byggebranchen tager ansvar og bidrager til løsningen.

Arbejdskriminalitet må aldrig blive normalen. Lad os handle nu, før det er for sent.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til debat@a4medier.dk.
GDPR