Danske Professionshøjskolers forpersonskab: Ny uddannelsesreform sikrer vigtigt kvalitetsløft til socialrådgiveruddannelsen - og af fremtidens socialrådgivere

I FORRIGE UGE LANDEDE den længe ventede ’Reform af professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne i Danmark’ efter flere måneder med forhandlinger.
På professionshøjskolerne har vi længe efterspurgt en reform, der skal sikre dygtige socialrådgivere.
Problemerne med uddannelsen har nemlig længe stået i kø. Først og fremmest har de unge i stigende grad valgt socialrådgiveruddannelsen fra. Fra 2015 til 2024 er søgningen til uddannelsen faldet med 31 procent.
Derudover viser en undersøgelse blandt de socialrådgiverstuderende fra 2019, at studerende ikke oplever sig ordentligt klædt på til praksis. Her svarede 53 procent, at de i mindre grad eller slet ikke oplevede at have fået nok praktisk træning i brugen af sagsbehandlingsmetoder.
Med en reform af bl.a. socialrådgiveruddannelsen tager politikerne nu fat om nælden på de væsentlige problemer.
Socialrådgiveruddannelsen bliver mere attraktiv med stort kvalitetsløft
Reformen vil først og fremmest styrke socialrådgiveruddannelsen med et markant kvalitetsløft.
Kvalitetsløftet skal blandt andet sikre fremtidens socialrådgiverstuderende flere undervisningstimer, mere vejledning og feedback, undervisning på mindre hold og mere øvelsesbaseret undervisning. Kvalitetsløftet indebærer også en mere sammenhængende uddannelse med en semesterstruktur og mulighed for at tilrettelægge uddannelsen, så den imødekommer de forskellige studerende - både dem med stærke og svagere studieforudsætninger. Det vil give de studerende en bedre uddannelse og ruste dem med stærkere kompetencer inden for blandt andet jura, myndighedsrollen og socialt arbejde.
LÆS OGSÅ: Overblik: Reform nedjusterer forventningen til arbejdsudbud
Derudover styrkes praktikken med både krav om uddannede praktikvejledere og et styrket samarbejde mellem praktiksteder og uddannelsesinstitutioner. Med reformen bliver det også muligt at tage socialrådgiveruddannelsen som merituddannelse. Det skal skabe bedre rammer for at skifte spor til socialrådgiver senere i livet.
Med initiativerne får fremtidens socialrådgiverstuderende en uddannelse med højt fagligt niveau og en tydelig kobling mellem teori og praksis, som klæder dem bedre på til for eksempel integrationsarbejdet eller arbejdet med aktivering af langtidssygemeldte borgere.
Bedre karriere- og udviklingsveje vil få flere til at vælge socialrådgiveruddannelsen
Et andet hovedelement i reformen er nye karriere- og videreuddannelsesmuligheder, der også vil styrke socialrådgiveruddannelsen og -faget markant.
Med reformen får socialrådgivere nu mulighed for at læse videre på nye praksisrettede professionsmasteruddannelser på kandidatniveau og benytte sig af efter- og videreuddannelsestilbud uden brugerbetaling.
Det nye efter- og videreuddannelseslandskab skaber flere udviklings- og karrieremuligheder og giver socialrådgivere mulighed for at vende tilbage til uddannelserne og dygtiggøre sig gennem hele livet. Det vil fastholde flere i socialrådgiverprofessionen, gøre socialrådgiveruddannelsen til et mere attraktivt uddannelsesvalg og løfte kvaliteten af for eksempel myndighedsarbejdet med udsatte børn og unge og kommunernes indsatser med hjemløse.
Kvalitetsløftet og de nye uddannelsesveje markerer ændringer af socialrådgiveruddannelsen, som professionshøjskolerne har efterspurgt i årevis. Initiativerne vil samlet set styrke uddannelsen og gøre det mere attraktivt at vælge en uddannelses- og karrierevej som socialrådgiver til.
Reformaftale er en afgørende første milepæl
Med den politiske aftale er stregerne slået til vigtige ændringer af socialrådgiveruddannelsen. Nu venter et vigtigt og spændende udviklings- og implementeringsarbejde, hvor vi skal skabe en stærk og attraktiv socialrådgiveruddannelse. Den faldende søgning til uddannelsen vil ikke vende over natten, men det er vores håb, at reformen over de næste år vil få flere til igen at søge ind på socialrådgiveruddannelsen.
På professionshøjskolerne ser vi frem til et tæt samarbejde med meduddannerne i kommuner og regioner, studerende, undervisere, faglige organisationer og civilsamfund om at skabe en ny fortælling om socialrådgiveruddannelsen, som en attraktiv uddannelses- og karrierevej at gå for unge og voksne.
Hvis alle bidrager til den opgave, er vi fulde af forhåbning for socialrådgiveruddannelsens fremtid.