Direktør og rektor: Forhandlinger peger på, at erhvervskandidatstudier kan blive gratis - men hvad med enkeltfag for voksne og AMU

BeFunky-collage_-_2025-01-21T151525.251
Foto: Nordvestsjællands HF og VUC AMU Fyn
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DER ER UDSIGT TIL en uddannelsessektor, hvor de, der allerede har fået lange, gratis grunduddannelser, kan fortsætte med gratis efter- og videreuddannelser. Samtidig vil de ufaglærte og faglærte – som har trukket ganske få veksler på deres uddannelseskonto - også i fremtiden være henvist til at betale for efter- og videreuddannelse som voksne.

I øjeblikket forhandles der om store forandringer på uddannelsesområdet. Når man lytter til de få informationer, som slipper ud fra forhandlingerne, lyder det som om, at efter- og videreuddannelse inden for Uddannelses- og Forskningsministeriets område bliver gratis i fremtiden.

LÆS OGSÅ: Tværministeriel arbejdsgruppe skal se på danskundervisningstilbuddene til voksne

Det betyder, at erhvervskandidatstudier, masteruddannelser, diplomuddannelser og måske endda akademiuddannelser kan blive gratis. Hvis disse meldinger fra forhandlingslokalerne er korrekte, er det en fremragende nyhed, som fortjener stor ros!

DET MÆRKELIGE VED denne nyhed er dog, at ingen tilsyneladende samtidig har overvejet at gøre efter- og videreuddannelse på de grundlæggende niveauer gratis. Der er med andre ord ingen, der taler om, at AMU-kurser eller undervisning på grundskoleniveau eller gymnasialt niveau på enkeltfag for voksne - HF og AVU - ligeledes skal være gratis. 

Det er paradoksalt, at en udlænding med en videregående uddannelse fra hjemlandet ikke kan få lov til at tage dansk på grundskoleniveau for at integreres og bidrage på det danske arbejdsmarked, der skriger på kvalificeret arbejdskraft.

LÆS OGSÅ: Lars Kunov: En ny tilskudsmodel vil være med til at bekæmpe AMU-systemets største problemer

Der har været mange pæne ord om, at man som indbygger i Danmark bør have et klippekort, så man reelt har mulighed for at uddanne sig senere i livet. Det bruges som argument for at øge praksisfagligheden i folkeskolen og på ungdomsuddannelser. Man kan altid tage mere uddannelse senere i livet. Der mangler handling bag ordene.

Denne forskel i prioriteringer er naturligvis et politisk valg. Spørgsmålet er, om det er rimeligt og hensigtsmæssigt med så stor en social slagside?

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR