
ENDELIG HAR CHRISTIANSBORG SENDT ET KLART SIGNAL om, at de faglærte ikke bare er vigtige, de
er fuldstændig nødvendige. I tirsdags stod børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, sammen med en bred række partier og præsenterede den nye aftale om erhvervsuddannelserne. Mest væsentligt for aftalen er, at der fra 2030 bliver afsat over en halv milliard kroner årligt, til at løfte kvaliteten på erhvervsuddannelserne. Det er både positivt og tiltrængt.
Tidligere har vi set dystre tal om, at Danmark i 2030 vil mangle op mod 99.000 faglærte. Det er et enormt tal, der vil få konsekvenser for mange dele af samfundet. Derfor er det ikke kun vigtigt at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne, det er endnu vigtigere at sikre, at de også kommer ud på den anden side, med et svendebrev i hånden. Aftalen leverer på flere centrale områder, som vi i SMVdanmark længe har efterlyst. Først
og fremmest er det positivt, at skolerne nu får et permanent økonomisk løft uden rigide bindinger. Det er nemlig sund fornuft at vise tillid til, at skolerne selv bedst ved, hvordan pengene skal bruges, særligt med de behov og udfordringer som vi ved, varierer fra uddannelse til uddannelse. På den måde skaber vi et bedre grundlag for kvalitet i undervisningen og højere trivsel blandt eleverne. Og netop trivslen blandt eleverne er afgørende. Når eleverne føler sig set, støttet og en del af et fællesskab, øges chancen for, at de gennemfører deres uddannelse markant. Det handler både om at opleve faglig udvikling og om at lære i trygge, sociale rammer.
I DAG SPÆNDER FRAFALDET på erhvervsuddannelserne fra 20 til hele 70 procent afhængigt af uddannelsen. Det er ikke holdbart. Derfor er det positivt, at aftalen styrker den specialpædagogiske støtte (SPS) til elever med ordblindhed eller psykiske og fysiske diagnoser. Det er netop disse elever, der ofte er i størst risiko for at falde fra, og nu får de endelig den nødvendige støtte. Særligt den nye EUD-fleksordning, hvor elever kan tage uddannelsen i et tempo, der passer til deres arbejdsevne, er et gennembrud. På nogle uddannelser udgør elever med støttebehov flertallet, og hvis vi skal have flere faglærte, skal vi også fastholde dem, der har brug for lidt ekstra. Nu kommer støtten også med ud på lærepladserne. Det vil gøre en reel forskel. På et bredere plan åbner aftalen også op for, at erhvervsuddannelserne kan udbydes på engelsk og tysk. Det har nemlig længe været et uforløst potentiale i at tiltrække internationale elever, for bl.a. at imødekomme manglen på faglært arbejdskraft i Danmark. Men selvom aftalen rummer mange positive og nødvendige initiativer, mangler der stadig et klart fokus på de unge talenter. For de dygtigste unge, skal erhvervsuddannelsernevære den naturlige vej at gå.
DERFOR HAVDE DET KLÆDT AFTALEN, hvis man øremærkede midler til fagfaglig efteruddannelse af underviserne. Det burde være en selvfølge i en aftale, der vil løfte hele området. Alt i alt er aftalen sammen med de to tidligere erhvervsuddannelsesaftaler et nødvendigt og historisk løft. Det vil skabe bedre forudsætninger for at gennemføre en erhvervsuddannelse. Derfor er det også afgørende, at vi sikrer, at investeringerne bliver omsat til reel handling. At de unge mærker den øgede kvalitet, at flere unge vil søge ind på de faglærte uddannelser, og i sidste ende at flere unge står med et svendebrev i hånden.