Dansk Metal: Det er farligt for alle, hvis vi sparer på beskæftigelsesindsatsen

John_Larsen_hovedkasserer_Dansk_Metal_1650_px
John Larsen, hovedkasserer, Dansk Metal. Foto: Dansk Metal
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

HVIS DET STÅR TIL REGERINGEN, skal der spares 3 mia. kr. om året på beskæftigelsesindsatsen fra 2030. Det er en reduktion på hele 25 procent. Da regeringen satte sig det mål, så den økonomiske situation anderledes ud, men i dag retfærdiggør den økonomiske virkelighed på ingen måde, at der kommer så store besparelser.

LÆS OGSÅ: Pressede kommuner risiker at skulle vælge mellem jobindsatser, børnehaver og ældrepleje: Jobchefer frygter, at udsatte ledige efterlades på perronen

For i dag står vi altså med en meget stærk nationaløkonomi. Samtidig har arbejdsmarkedet ændret sig.

Ved at spare så meget, som regeringen har lagt op til, risikerer vi både at skade den enkelte ledige og faktisk også at øge de samlede udgifter for samfundet.

DET KAN ENDE MED en ond cirkel, hvor lavere beskæftigelse fører til lavere skatteindtægter og dermed endnu større økonomiske udfordringer. Derfor bør sparekravet genovervejes fra regeringens side. Man bør skræddersy en indsats til nutidens arbejdsmarked og de økonomiske realiteter, vi står over for i dag.

Selvfølgelig kan man gøre tingene klogere og bedre, hvilket kan føre til besparelser. Det giver for eksempel god mening, at det er a-kasserne, der har kontakt med ledige medlemmer. Siden årsskiftet har ledige i deres tre første måneder som ledig kun haft kontakt med a-kassen i stedet for også at have kontakt med jobcentret. Det er en beslutning, politikerne godt kan være tilfredse med.

LÆS OGSÅ: Dansk Metal i forsvar for jobcentrene: "Vi kan aflaste jer"

Men for at opnå det fulde potentiale er det nødvendigt, at a-kasserne spiller en større rolle og får et langt større ansvar for ledige gennem deres ledighedsperiode – som minimum i de første seks måneder.

At spare markant på beskæftigelsesindsatsen, herunder besparelser på uddannelse for ledige, er kortsigtet og vil ende med at koste os dyrt. En robust beskæftigelsesindsats er ikke blot en udgift, men en nødvendig investering i vores fremtid. Nu må det være tid til at vælge en strategi, der sikrer langsigtet økonomisk sundhed og lav strukturel ledighed. Opkvalificering og uddannelse er vejen frem til at bekæmpe langtidsledighed og sikre en kvalificeret arbejdsstyrke.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR