Overvismand: Intet tyder på, at private aktører er bedre til at få ledige i job

20221011-150143-L-1920x1280we
Carl-Johan Dalgaard, formand for Det Økonomiske Råd. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
15. mar. 2023 10.40
Overvismand og Det Økonomiske Råd sår tvivl om effekten af regeringens planer om at give private aktører mere magt i indsatsen over for de ledige.

Det er regeringens ambition, at a-kasser og private aktører skal have mere indflydelse på beskæftigelsesindsatsen over for de ledige. 

Men ifølge Det Økonomiske Råd er det yderst tvivlsomt, om man får flere ledige tættere på arbejdsmarkedet ved at lade private aktører stå for indsatsen. Det fremgår af rådets nye produktivitetsrapport

”Regeringsgrundlaget indeholder endvidere en intention om, at jobcentrene skal nedlægges, og at den aktive arbejdsmarkedspolitik skal omlægges. Det er muligt at overføre en del af indsatsen for ledige til private aktører, som det foreslås i regeringsprogrammet. Det er dog ikke oplagt, at det vil have en gunstig effekt på afgangen fra ledighed eller reducere de offentlige udgifter,” skriver rådet i rapporten.

Internationale studier tyder på, at private aktører ikke er bedre end det offentlige til at få personer med svag tilknytning til arbejdsmarkedet tilbage i job, fremgår det af den nye produktivitetsrapport.