
Regeringen har ønsket, at a-kasser og private leverandører skal spille en større rolle for de relativt kortvarigt ledige. Det forstår vi godt.
For som Finansministeriet har beregnet, kan det spare samfundet cirka 125 mio. kr. årligt, hvis man udvider a-kassernes ansvar fra tre til seks måneder af de forsikredes ledighed, og fjerner dobbeltforløbene i kommunerne. Og som dagpengekommissionen illustrerede, har vi stærkt incitament til at få vores medlemmer hurtigt i beskæftigelse.
De konkrete resultater, vi allerede har vist, bakker regeringens ambition op. Vi ved fra a-kasseforsøget og ekspertgruppen, at de ledige er mere tilfredse med a-kasserne end jobcentrene. Vi ved, at vi afvikler samtaler, der mere end opfylder Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings krav om 80 pct. rettidighed.
LÆS OGSÅ: Fortroligt notat afslører nye detaljer om storskalaprojekt: Disse kommuner og a-kasser skal være med
Vi ved, at de ledige udviser tilfredshed med samtalerne på indekstal 88 ud af 100. Vi ved, at godt fire ud af ti af vores ledige er i beskæftigelse efter tre måneder. Og knap seks ud af ti er det efter seks måneder. Endelig ved vi, at det understøtter det dynamiske arbejdsmarked og fjerner flaskehalse, når vi vejleder til brancheskift. Det sker med jobformidling på tværs af a-kasser og resulterer i cirka 100.000 årlige a-kasseskift.
Vi er parate til endnu mere end afgrænsede forsøg
Derfor kunne vi selvfølgelig også godt have tænkt os endnu mere forandring i reformen end to nye forsøg. De giver et begrænset antal ledige frit valg mellem aktører og et begrænset antal ledige lov til at være i enkeltsporet, effektivt kontaktforløb med deres a-kasse i én måned længere, end de tre måneder, der allerede gælder. Vi kan være bange for, at så relativt begrænsede udvidelser også kan give begrænsede resultater og ny viden.
Men vi har intet imod eksplorative forsøg, og vi står naturligvis klar til igen at knytte samarbejder med andre a-kasser og private aktører for at skabe volumen og gennemslag. Derfor ser vi også frem til at bidrage til et menings- og effektfuldt evalueringsdesign, der gør alle klogere. Her kan fokuspunkter bl.a. være at sikre en rimelig måling af beskæftigelseseffekt lige efter den indflydelsesperiode, vi tildeles – og ikke først længe efter.
LÆS OGSÅ: Regeringens opgør med jobcenterregimet vil ikke nødvendigvis sætte kommuner fri af statens jerngreb
Vi ser også frem til at få konkretiseret, hvordan man vil se på, om indsatser skaber varig tilknytning til arbejdsmarkedet. For med a-kassernes kendskab til de konkrete arbejdsmarkeder og fag følger netop stærke muligheder for at matche til mere vedvarende beskæftigelse på både lokale og regionale arbejdsmarkeder. Her bliver det også spændende at udnytte Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings nye mere faciliterende og vidensdelende rolle. Det er et godt tegn, at det erstatter den hidtidige proceskontrol – og noget, der giver os tro på, at vi sammen kan styrke fokus på beskæftigelse.
Vi er i hvert fald klar.