A4 Uddannelse
Køb abonnement

DA: Sabbatåret er en mulig indgang til arbejdslivet

Debat|
4. juli 2025 kl. 6.00
| Foto: Dansk Arbejdsgiverforening
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

SOMMEREN ER OVER OS, og gaderne fyldes med glade studenter, der fejrer et velfortjent punktum for deres uddannelse. Sabbatåret er for mange en mulighed for at overveje den videre vej for fremtiden. 9 ud af 10 studenter vælger at holde en pause efter gymnasiet. For nogle bliver gymnasiet et endegyldigt punktum, for et stigende antal studenter kommer desværre aldrig i gang med en erhvervskompetencegivende uddannelse efter gymnasiet. For mange er afslutningen dog snarere et komma, for de fortsætter i uddannelse, ofte efter et år. Og husk, kære studenter, at se jer omkring og tænke jer om. Den gode fremtid behøver ikke findes på universitetet.

Sabbatåret er en mulig indgang til arbejdslivet, for mange arbejder i deres sabbatår, prøver forskellige jobs af og finder derved ud af, hvad de vil med livet. Erfaringer fra arbejdspladsen kan være mindst lige så afklarende som et højskoleophold eller en rygsækrejse. Det handler ikke kun om at tjene penge. Det er et sted, hvor man kan få nye perspektiver og få øje på forskellige uddannelsesmuligheder - for eksempel erhvervsuddannelserne. Mange starter måske med et job som ufaglært hos bageren, som tjener eller piccoline og opdager derigennem interessen, der kan pege i retning af en erhvervskompetencegivende faglært uddannelse.

LÆS OGSÅ: "Kedeligt nyt": Fortsat kun hver femte søger ind på en erhvervsuddannelse

Det er faktisk hele 13 procent af studenterne, der starter på en erhvervsuddannelse inden for få år efter gymnasiet, så det er langt fra usædvanligt. Erhvervsuddannelserne spænder bredt og giver mulighed for at specialisere sig inden for næsten alle brancher, så der er mange muligheder. Vær nysgerrig på dem.

Samtidig modtager erhvervslivet de unge faglærte med åbne arme. Hver tredje virksomhed oplever udfordringer med at finde lærlinge, og problemet har kun været stigende. Op mod 75 procent af erhvervsskolerne fortæller, at de ikke har elever nok til virksomheder, der henvender sig.

DERFOR HÅBER JEG OGSÅ, at de studenter fra gymnasiet, der har været begravet i bøgerne i flere år, husker at hæve blikket og få øjnene op for, at en erhvervsuddannelse kan være en rigtig god vej til et meningsfuldt job, god løn, gode muligheder for at starte egen virksomhed eller læse videre, hvis man ønsker det senere.

Tilgangen til erhvervsuddannelserne er faldet med 10.000 elever siden 2015. Mens flere under 18 år vælger en erhvervsuddannelse, falder tilgangen markant blandt de 18-24-årige. Det omfatter netop de unge, som efter studentereksamen har alle muligheder åbne, men ikke er blevet afklaret i deres uddannelsesvalg. For nogle bliver resultatet, at de ikke kommer i gang med en erhvervskompetencegivende uddannelse, da de simpelthen har mistet lysten til at lære.

LÆS OGSÅ: Absalon: Flere ufaglærte i velfærdsfag skal motiveres til uddannelse

Det kan vi gøre bedre - for eksempel ved at introducere dem til mulighederne tidligere og tilbyde mere varieret og motiverende undervisning. Det gælder helt ned i folkeskolen, men også i gymnasiet. I DA’s tilbud Åben Virksomhed stiller vi virkelighedsnære undervisningsforløb og virksomhedsbesøg til rådighed, så eleverne undervejs, og ikke først efter afslutningen af gymnasiet, kan komme tættere på virkeligheden og gå på opdagelse i de mange muligheder, som fremtiden kan bringe.

Så kære studenter, når studentervognen har kørt sin sidste runde, og I kigger fremad, så husk at mulighederne er mange og vær åben over for dem. Hav åbent sind, bliv klogere på, hvad du vil, prøv forskellige jobs af. Måske opdager du, at lige netop en erhvervsuddannelse rummer de muligheder, som du ønsker i en uddannelse og kan være den rette vej til at skabe dig en god fremtid.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR