Dansk El-Forbund: Giv særlige tekniske erhvervsuddannelser 15 procent mere i taxameter

Benny_Yssing_Formand_Dansk_El_Forbund_Pressefoto_DEG_963px
Foto: DEG
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

SKAL VI I MÅL med den grønne omstilling, så er vi nødt til at prioritere en stigning på 15 procent for taxameterordningen til en række af de tekniske erhvervsuddannelser. 

Uddannelserne til VVS'er, smed og elektriker er nøglen til den grønne omstilling og den omfattende elektrificering, som allerede er vedtaget på Christiansborg.

Skal vi for alvor gå fra grøn snak til grøn virkelighed, så kommer vi ikke udenom, at netop disse tekniske erhvervsuddannelser skal have en særlig bevilling på samme måde, som politikerne på Christiansborg tidligere har givet særlige vilkår til sosu-uddannelserne, fordi det er en forudsætning for at nå målene for fremtidens ældrepleje.

LÆS OGSÅ: Organisationer stempler ind i kommende forhandlinger: “Alle erhvervsuddannelser spiller på den ene eller anden måde ind i den grønne omstilling”

De overordnede og ambitiøse planer for den grønne omstilling er lagt politisk på Christiansborg, og selv om der er bump på vejen med for eksempel udbygningen af vindmølleparkerne, så er der ingen tvivl om, at vi har brug for den ambitiøse omstilling.

Den grønne omstilling betyder, at vi i Danmark skal femdoble vores strømforbrug i 2050. Hvis elektrificeringen skal lykkes, så skal vi have flere faglærte på de tekniske områder. Derfor er det nødvendigt at prioritere flere økonomiske ressourcer til uddannelserne af fremtidens VVS'ere, smede og elektrikere.

Det er deres arbejde, der skal sikre, at vi kan bruge mere strøm til opvarmning og transport. Det er dem, der skal udbygge fjernvarmen og de mange nye varmepumper. Det er dem, der skal opbygge og tilse vindmøllerne, strømforsyningen og strømforbruget i industrien og vores bygninger.

I DAG BLIVER DER IKKE uddannet nok faglærte på disse kerneområder for den grønne omstilling. I de kommende år er det nødvendigt, at mange flere vælger de pågældende erhvervsuddannelser, og at erhvervsskolerne er i stand til at tage godt imod dem.

Det kan desværre ikke ske indenfor de rammer, som de tekniske erhvervsuddannelser har i dag. Jeg foreslår derfor, at Christiansborg træffer et bevidst valg og hæver taksterne i taxameterordningen med 15 procent for netop disse tekniske uddannelser i fem år.

LÆS OGSÅ: Overblik: Taxametermodel justeres med finansloven for 2025

Det giver skolerne bedre muligheder for at øge optaget og mindske frafaldet på uddannelserne. Samtidig kan man opsætte måltal for, at optaget for eksempel skal øges med 5 procent om året over fem år og frafaldet mindskes med 10 procentpoint.

Det kan lyde bureaukratisk med et højere taxameter for nogle særligt udvalgte tekniske uddannelser, men i virkelighedens verden vil det højere taxameter give skolerne mere frihed til at bruge de redskaber, som er mest hensigtsmæssige. Samtidig er det let at administrere for staten, og er måltallene ikke nået efter fem år, så kan taxameterforøgelsen bortfalde. 

Jeg er dog ikke i tvivl om, at skolerne med en taxameterforøgelse på 15 procent kan nå i mål med at rekruttere flere elever og skabe de nødvendige lærepladser på virksomhederne. På samme tid som man så kan sikre en uddannelse af høj kvalitet, når man faktisk har budgettet til at løfte både pædagogikken og de tekniske redskaber til uddannelsen. 

Det siger sig selv, at flere ressourcer til pædagogisk udvikling og lærere giver bedre muligheder for at fastholde og udvikle de elever, der mistrives og dermed har svært ved at følge med. Det siger også sig selv, at skolerne bliver mere attraktive både for eleverne og arbejdsgiverne, når man kan prioritere et tidssvarende teknisk udstyr på uddannelserne. 

En taxameterforøgelse på 15 procent kan altså være et meget væsentligt bidrag til, at vi kommer i mål med elektrificeringen og den grønne omstilling.

JEG VIL TRO, at skolerne og organisationerne bag hver eneste erhvervsuddannelse i Danmark er i stand til at argumentere for, at netop deres uddannelse bidrager til den grønne omstilling. Så hvorfor foreslår jeg så alligevel en særlig 15 procent taxameterforøgelse for VVS'ere, smede og elektrikere, når det formodentlig betyder, at der vil blive tilført færre ressourcer til de andre erhvervsuddannelser?

Svaret er, at elektrificeringen er central for at nå i mål med den grønne omstilling. Naturligvis skal omstillingen også præge de øvrige erhvervsuddannelser, men uden mere strøm når vi ikke de afgørende klimamål. 

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viste i en analyse fra august 2024, at allerede i 2030 er der brug for 7.500 flere elektrikere, hvis vi skal nå i mål med de mange klimavenlige energiprojekter fra nye vindmøller over power-to-x-anlæg til for eksempel varmepumper i bygningerne og energieffektive installationer i industrien. 

AE understregede samtidig, at fortsætter vi bare som i dag, så kommer der til gengæld til at mangle 1.000 elektrikere i 2030. Så enten handler vi nu, eller også må vi indstille os på, at vi ikke når i mål med den grønne omstilling.

LÆS OGSÅ: Analyse: Der er behov for at uddanne 10.000 elektrikere til den grønne omstilling

Klimamålene og elektrificeringen er i forvejen prioriteringer, der er besluttet af et bredt politisk flertal, men skal de blive til andet end grøn snak, så er virkeligheden, at vi skal have flere til at blive VVS'ere, smede og elektrikere, og vi skal give dem en uddannelse, som bidrager til kvaliteten og forsyningssikkerheden i fremtidens energiproduktion, elforsyning samt i industrien og vores bygninger.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR