
DA JEG BLEV STUDENT I 2021, var jeg virkelig glad. Jeg elskede at gå i gymnasiet – det boglige, fællesskabet, festerne, de store fejringer. Jeg var god til det, og jeg havde planer om at blive fysioterapeut eller diætist. Jeg læste fag op og prøvede at finde min vej videre.
Men jeg kunne mærke, at det ikke føltes rigtigt. Jeg savnede at bruge mine hænder. Jeg savnede at skabe noget fysisk. Jeg er en kreativ person, og jeg trængte til et andet take på læring – hvor man ikke bare læser og skriver, men også gør.
I dag er jeg i lære som skiltetekniker, og jeg har fundet det, der passer til mig. Det fede ved faget er, at man er med i hele processen: fra den grafiske idé til produktionen og montering hos kunden. Det handler om at bruge hovedet og hænderne samtidig – og det er lige præcis det, jeg manglede.
Jeg har allerede et klart billede af, hvad jeg går ind til, og hvad mit fag kræver af mig. På en gymnasial eller akademisk vej kan man kun gætte sig frem
Ida Kjær, student i lære som skiltetekniker
Der er stadig mange, der tror, at man vælger en erhvervsuddannelse, hvis man ikke kan klare det boglige. Og ja, niveauet i bøgerne er lavere – men det er fordi, kravene ligger et andet sted: i det praktiske, i håndværket, i det ansvar, du har over for kunder og kolleger. På gymnasiet kunne jeg godt møde halvdøsig op. Det kan jeg ikke her – og det skal jeg heller ikke kunne.
Og så er der hele det økonomiske aspekt, som mange slet ikke tænker over: Som lærling får man løn under uddannelse, og når man er færdiguddannet håndværker, kan man tjene ligeså godt – eller bedre – end mange akademikere. Det begynder flere heldigvis at få øjnene op for.
NOGET AF DET BEDSTE ved en erhvervsuddannelse er, at man får en virkelig god fornemmelse af, hvordan arbejdslivet bliver. Jeg har allerede et klart billede af, hvad jeg går ind til, og hvad mit fag kræver af mig. På en gymnasial eller akademisk vej kan man kun gætte sig frem, med mindre man har været i praktik – og mange når langt ind i studiet, før de aner, hvordan hverdagen egentlig ser ud.
Jeg havde et godt snit, og nogen tænkte nok: "Hvorfor vælger hun ikke noget akademisk?" Jeg kunne da også selv blive i tvivl: Ville folk tro, jeg bare sprang over, hvor gærdet er lavest? Men min mavefornemmelse sagde noget andet. Den sagde, at det her er rigtigt. Og det er rigtigt.
LÆS OGSÅ: Gymnasier og gymnasielærere: Faglærte studenter er en gevinst
Der mangler stadig noget på erhvervsuddannelserne: fællesskab, traditioner, fejring. Jeg ved ærligt talt ikke, hvordan man fejrer det, når man får sit svendebrev – og det synes jeg er ærgerligt. Der burde være lige så meget fest og stolthed, som når man får huen på.
Jeg er glad for, at jeg har min studentereksamen med mig. Det var gode år, og det lærte mig meget. Men jeg er endnu gladere for, at jeg valgte en vej, hvor jeg kan være kreativ, praktisk og fagligt udfordret på samme tid.
Jeg savnede et andet take – og jeg fandt det.