Handelsskoleelever og HK Ungdom: Vi er også faglærte

ENDELIG FÅR ERHVERVSUDDANNELSERNE tiltrængte og vigtige investeringer – en klar anerkendelse af os elever og lærlinge, som hver dag uddanner os til at udføre et konkret stykke arbejde, der sikrer Danmark.
Midt i glæden over investeringerne håber vi samtidig, at uddannelseslederne ikke glemmer os, men har øje bredt på vores forskellige fagligheder, når de prioriterer i budgetterne.
LÆS OGSÅ: Overblik: Sådan bliver millionerne fordelt til løft af erhvervsuddannelserne
Når vi taler om faglærte, handler samtalen ofte kun om håndværkere og omsorgspersonale. Men virkeligheden er den, at over halvdelen af de meget omtalte 99.000 faglærte, vi kommer til at mangle, vil have deres faglighed inden for kontor og handel.
Vi bærer måske ikke værktøjsbælte eller passer din bedstemor – men vi er limen, der får enderne til at mødes.
Det er os faglærte inden for finans, kontor, handel og salg, som indkøber og forhandler mellem virksomheder og sørger for betjening og vejledning af kunder. Vi håndterer konkrete opgaver i finansielle virksomheder og forsikringsselskaber. Og i alle andre typer virksomheder holder vi styr på økonomien.
I både det private og offentlige sikres effektiv administration og god service af faglærte, som løser opgaver med fokus og overblik - uden at overkomplicere dem.
DERFOR DRØMMER VI OGSÅ om at få mulighed for at blomstre på skolerne gennem høj kvalitet på erhvervsuddannelserne - i takt med de ambitioner, vi har for os selv og samfundet. På flere skoler foregår undervisningen i traditionelle klasselokaler eller endda primært online. Men det er afgørende for det faglige udbytte, at man kan stille spørgsmål til sin lærer og være en del af et engageret klassefællesskab.
LÆS OGSÅ: Dårlige søgetal skal reddes af kommende reform. Men det vil næppe ske, mener Stefan Hermann
Vi drømmer også om praksisnære læringsmiljøer alle vores uddannelser, ligesom mange andre erhvervsuddannelser allerede har adgang til for eksempel værksteder, marker og patientrum.
Tænk, hvis vi alle på samme måde kunne træde ind i forskellige typer af butikslokaler og kontorer på skolerne, arbejde i de nyeste økonomisystemer eller få adgang til moderne IT-platforme til økonomihåndtering og kundeservice. Et klassemiljø, hvor teori og praksis mødes, ville ikke blot styrke vores evner på arbejdsmarkedet – det ville også sende et signal om, at vores faglighed tages lige så seriøst som andres.
Så lad os bruge den kommende investering til at drømme større for alle kommende faglærte – også os, man ikke nødvendigvis lægger mærke til med det samme, fordi vi ikke går med refleksvest.
Vi er klar til at tage ansvar. Vi er klar til at bidrage mere. Vi er klar til at følge med tiden. Så kære uddannelsesledere, vi håber, at I ikke glemmer os i det kommende kvalitetsløft af erhvervsuddannelserne. For vi har brug for kvalitetsuddannelse for at kunne sikre fremtiden.