Dansk Metal: Vi skal åbne døre, ikke skabe omveje i uddannelsessystemet
REGERINGEN HAR FOR NYLIG præsenteret et gymnasieudspil, som vi i Dansk Metal hilser velkomment. Det er både positivt og på tide, at regeringen gentænker gymnasiet og foreslår et spor, hvor det teoretiske bliver kombineret med praksisorienteret undervisning. Specielt set i lyset af, at over 40 procent af gymnasieeleverne efterspørger mere praktisk indhold i undervisningen.
Den nye retning i gymnasiet – EPX – skal give mulighed for, at man kan prøve fagområder af og dermed forhåbentlig lettere finde sin rette uddannelsesvej. For vi må erkende, at det langt fra er alle unge i 15 til 16-års-alderen, der er klar til at tage et så vigtigt valg som, hvilken uddannelse de vil søge ind på.
LÆS OGSÅ: Tesfaye: Her er reformens konsekvenser for erhvervsskolerne
Men samtidig er mange faktisk både motiverede og klar til at blive faglærte. Det skal de ikke stoppes i. Selvom der samlet set er flere voksne end meget unge, der går på en erhvervsuddannelse, så begynder 20 procent på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen i dag. For eksempel er over halvdelen af eleverne på personvognsmekaniker- og smedeuddannelserne under 17 år.
Så det er vigtigt at fastslå, at man ikke skal have fuldført en EPX for at begynde på en erhvervsuddannelse. I Dansk Metal er vi glade for at høre, at regeringen vil bevare muligheden for, at unge, der lige er blevet færdige med folkeskolen, kan begynde direkte på en erhvervsuddannelse.
DOG VIL MAN I SÅ FALD – hvis regeringens plan bliver gennemført – blive inviteret til en samtale om sit uddannelsesvalg, hvis man ikke har lavet en uddannelsesaftale om læreplads med en virksomhed på forhånd. Her vil vi forfølge, hvad denne samtale konkret går ud på, og hvordan den giver eller ikke giver adgang til erhvervsuddannelserne. Den bør alene være vejledende og have til formål at sikre, at den unge er afklaret og oplyst om sit valg af konkret faglig retning.
LÆS OGSÅ: Stor kortlægning dykker ned i frafald og omvalg på erhvervsuddannelserne
Den nye gymnasieuddannelse må ikke blive en omvej for de unge, der allerede er modne og har besluttet sig for at gå den faglærte vej efter folkeskolen. Det vil være dumt og unødvendigt at lukke døren for fremtidige elever, der ønsker at gå den vej.
Vi kan se, at de mange unge, der målrettet går efter at begynde på en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen, gennemfører den i stor stil. Forståeligt nok vil de væk fra skolebænken og i stedet hurtigere komme ud og tjene deres egne penge. Det skal de selvfølgelig også have mulighed for, når den nye gymnasieretning bliver en realitet i 2030, hvis alt går, som regeringen har lagt op til.