BAT-formand: Stop for stigning i pension er godt, men ikke nok

Claus_von_Elling
Claus Von Elling. Foto: 3F Presse
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Det er glædeligt, at statsministeren vil sætte en stopper for den stigende pensionsalder, men der er fortsat behov for at forbedre pensionsvilkårene for dem som har været længst tid på arbejdsmarkedet.

FORESTIL DIG, en 71-årig murer lægge mursten, eller en 72-årig skorstensfejer balancere rundt på en tagryg.

Det vil være virkeligheden om få år, hvis pensionsalderen automatisk fortsætter med at stige, sådan som partierne bag velfærdsforliget aftalte tilbage i 2006. Næsten 20 år er gået siden, og det er derfor grundigt på tide at se på, om de forudsætninger som politikerne dengang lagde til grund for forliget, stadig holder.

Derfor er det en veltimet, vigtig og rigtig udmelding, som statsminister Mette Frederiksen (S) sparker den nye politiske sæson i gang med. Hun siger, at når partiet næste år stemmer for at hæve pensionsalderen til 70 år i 2040, så bliver det sidste gang.

Som repræsentant for de 90.000 organiserede byggearbejdere i Danmark, så er det en glædelig nyhed, som vi hilser meget velkommen. Medarbejderne i byggeriet er blandt dem, som kommer allertidligst ud på arbejdsmarkedet, ofte inden de er tyve år gamle, og de hører til blandt dem med de allermest nedslidende job. Jeg håber derfor meget, at de øvrige partier på Christiansborg tager Mette Frederiksen på ordet og genforhandler hele aftalen.

Statsministeren siger desuden, at Socialdemokratiet vil have en mere lempelig og retfærdig pensionsalder. Den diskussion vil vi, i de syv fagforbund i BAT-kartellet, gerne bidrage til. Jeg mener, at det er oplagt at se på, hvordan vi kan forbedre vilkårene for dem, der har haft det allerhårdeste og det mest nedslidende arbejde.

Som det er i dag, er Arne-pension sidste udvej for rigtigt mange lønmodtagere, hvis eneste brøde her i tilværelsen er, at de har været rigtigt mange år på arbejdsmarkedet, men ikke er blevet så nedslidte, at de kan få tilkendt førtidspension. En lidt overset pointe i hele den her debat er, at den automatiske stigning i folkepensionen også betyder en automatisk stigning i kravet for at kvalificere sig til tidlig pension. Fra mere end 42 år på arbejdsmarkedet til mere end 43 år.

Det kræver, at politikerne viser mod og politisk handlekraft og er villige til at prioritere dem, som har mest brug for det. Helt konkret mener jeg, at politikerne må fastfryse pensionsalderen for Arne-pension, så den ikke længere hæves i takt med folkepensionsalderen. På den måde sikrer man, at de mest udsatte lønmodtagere også fremadrettet har en pensionsalder, som de kan holde til.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR