Danske Byggefag: Nye sigtelser i horribel sag om udnyttelse af børn er historiske og meget vigtige
Syd- og Sønderjyllands Politi har netop sigtet to personer i en sag, hvor børn i efteråret ulovligt arbejdede med nedrivning af asbestholdige eternit-tagplader i Sønderborg. Sagen rystede de fleste – mig selv inklusiv – fordi det var ufatteligt kynisk at udsætte børn for livsfarlige, kræftfremkaldende stoffer.
Nu ser det heldigvis ud til, at nogle af de ansvarlige vil blive retsforfulgt - og en fængselsstraf i en sag som denne, må være helt oplagt.
At der rejses sigtelser for både overtrædelse af arbejdsmiljøloven og den nye paragraf om menneskeudnyttelse sender et klokkeklart signal: Det har alvorlige konsekvenser at sætte mennesker i fare på en arbejdsplads.
Som formand for Danske Byggefag, en sammenslutning af syv FH-fagforbund på byggeområdet, ser jeg gode perspektiver i, at myndighederne begynder at tage brud på arbejdsmiljø og udnyttelse af mennesker langt mere alvorligt.
Men denne sag burde ikke have været nødvendig for at vække retsvæsenet. Hvert år dør alt for mange mennesker på deres arbejde, fordi virksomheder ikke tager arbejdsmiljø og sikkerhed alvorligt. Alt for ofte slipper arbejdsgiverne med en påtale eller en lille bøde, selv når der er tale om helt åbenlyse svigt og forsøg på at omgå sikkerhedsforskrifterne. På trods af dette har ingen endnu modtaget en fængselsstraf for overtrædelse af arbejdsmiljøloven.
LÆS OGSÅ: Forbund kalder de seneste asbestsager toppen af et isbjerg og kræver fængselsstraf
Hvis retten vælger at dømme i sagen om menneskeudnyttelse – altså uden at der har været trusler involveret – vil det være første gang, at der falder dom i Danmark.
Det er især interessant for os i byggebranchen, hvor mange udlændinge er ansat uden nødvendigvis at kende deres rettigheder eller føle, at de kan sige fra. De oplever måske ingen direkte trusler, men er alligevel udsat for systematisk udnyttelse.
Denne sag bør være et wake-up call. Det må ikke kræve en skandale med børn i asbest, før vi reagerer. Vi må sikre, at arbejdsgivere, der udsætter ansatte – voksne eller børn – for livsfare, bliver stillet til ansvar. Sigtelserne er et skridt i den rigtige retning, men må følges op af hårde straffe og bedre kontrol. Alt andet vil være et svigt.