Teknisk Gymnasium: HTX kan gøre EPX til en succes

BeFunky-collage_-_2024-10-23T130009.341
Fra venstre Thomas Kryger Andersen, Gabriel Bjerreunderviser i bioteknologi. Foto: U/Nord
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

REGERINGEN HAR LØFTET SLØRET for sit ønske om en ny praksisnær erhvervsuddannelse: EPX er navnet. Og den skal forene teori og praksisnær undervisning endnu mere end de almene gymnasier mestrer i dag.

Vi kan godt forstå, at regeringen og måske særligt børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) ønsker sig en EPX-mulighed i gymnasielandskabet.

EPX-tanken bygger nemlig på lige præcis den praksisnære undervisning, der er hele dna'et på HTX.

Dét HTX som Tesfaye – og vi - har en stor kærlighed til, og som vi ser som en både naturlig og nødvendig del af fremtidens uddannelsesverden.

LÆS OGSÅ: Regeringen har løftet sløret for EPX: Her er de besvarede og ubesvarede spørgsmål

Hver eneste student, der kommer ud med vores mørkeblå bånd om hovedet, er uddannet i engineering: De har  stået med problemstillinger fra virkeligheden, idégenereret løsninger, konstrueret dem i praksis, testet, gentestet og optimeret. Vores elever har omsat teorierne fra undervisningen til reelle kompetencer, allerede inden de  bliver studenter, og de har en enorm tro på sig selv. 

DE TEKNISKE GYKNASIER i hele landet har over 30 års erfaring i at uddanne elever på lige netop den måde, regeringen drømmer om, at EPX også skal uddanne elever på. 

HTX er den gymnasiale uddannelse, der åbner flest døre på de videregående uddannelser. HTX-studenterne er hurtigst til at fortsætte i uddannelsessystemet - og de kommer med de kompetencer i STEM-fagene – Science,  Technology, Engineering og Matematik – som både regeringen og erhvervslivet kalder på.

HTX er en erhvervsdannende uddannelse for de elever, der tager et aktivt valg om at gå i gymnasiet og være en del af et fagligt og socialt miljø, der er bygget op om interesser og forankret i meget andet end fester og fredagsbarer.

HTX kræver værksteder, laboratorier, faglokaler og undervisere med særlige kompetencer og værdifuld erfaring fra erhvervslivet. Det vil EPX også kræve, ligesom EPX også bliver et aktivt valg for sine kommende elever. 

Det sociale miljø, som Mattias Tesfaye vil tilbyde de nye EPX-elever, ligner måske også det, vi hver dag ser på vores gange, i vores klasselokaler, kantinen og på fællesområderne. 

VORES GODE ERFARINGER med praksisnær, erhvervsdannende undervisning, uddannelse af dygtige elever i STEM-fagene og et solidt forankret studiemiljø for unge mennesker er værd at tage med videre ind på EPX – og er i vores  øjne nøglen til succes. En succes vi under alle de elever, der i fremtiden vil finde deres rette hylde på EPX – og en  succes, som ligeledes skal bevares for HTX-eleverne både nu og i fremtiden.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil placere EPX i 87 byer

HTX er ikke bare en studieretning på STX. Det er vigtigt, at engineering-grundlaget bliver videreført, hvis vi vil blive ved med at uddanne dygtige, naturvidenskabelige studenter, og at det sociale miljø, som eleverne på de tekniske gymnasier skaber, bevares og tænkes med ind i hele den nye gymnasiestruktur.

Til ministeren og embedsværket skal der lyde et stort og varmt: Velkommen til Hillerød Tekniske Gymnasium, U/NORD. Vi kan levere de konkrete inputs til, hvad HTX kan og vil fortsætte med at kunne – og vi vil meget gerne dele gode erfaringer med jer og i fællesskab skabe et stærkt udbud af gymnasieretninger.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR