"Akademikerne er solidariske - med sig selv"

20231204-160425-1-1920x1280web
Akademikernes formand Lisbeth Lintz kunne i denne uge bekræfte, at Akademikerne melder sig endeligt ud af Forhandlingsfællesskabet. En historisk dag, siger faglig kommentator Gitte Redder. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
PODCAST: Akademikerne har meldt sig endeligt ud af Forhandlingsfællesskabet. Det er en vild splittelse, der vil få stor betydning for de kommende overenskomstforhandlinger, og som på længere sigt kan rykke ved de tektoniske plader i fagbevægelsen, vurderer faglig kommentator Gitte Redder.

Det er blevet kaldt et historisk brud, og det var det.

Tidligere på ugen kunne A4 Overenskomst fortælle, at Akademikerne skulle mødes for at drøfte en udmelding af Forhandlingsfællesskabet, og tirsdag kunne formand Lisbeth Lintz bekræfte, at beslutningen var taget. 

"Det er en vild udvikling og en splittelse af fagbevægelsen, som kan rykke på nogen tektoniske plader fremadrettet," siger faglig kommentator Gitte Redder i denne uges afsnit af 'Fagbevægelsen Uden Filter'.

Ved den seneste overenskomstforhandling på det offentlige område valgte Akademikerne at forhandle alene, fordi man var frustreret over, at andre faggrupper ønskede sig lavtlønspuljer, som potentielt kunne betyde en ringere overenkomst for Akademikernes medlemmer, siger Gitte Redder. 

Man prøvede det altså af, lavede en evaluering og vurderede, at der var landet et godt resultat. 

Logikken i Akademikernes top er derfor nu, at de er stærkest alene.

"Så nu bliver Akademikerne solidariske med sig selv, mens Forhandlingsfællesskabet er solidarisk med sig selv. Der er ikke nogen solidaritet på tværs," siger Gitte Redder. 

Mona Striib, der er forbundsformand i FOA og formand for Forhandlingsfællesskabet, ærgrer sig over beslutningen. Til TV 2 siger hun, at det altid er ærgerligt, når "nogen vælger at være sig selv i stedet for at være en del af fællesskabet".

Ændringen kommer allerede til at få betydning for fagbevægelsen såvel som arbejdsgiverne ved den kommende offentlige overenskomstforhandling i 2026. Hør hvordan, og om flere fagforbund mon vil lade sig inspirere af skilsmissen, i denne uges afsnit af Fagbevægelsen Uden Filter.

GDPR